Bài 31: Ôn tập: Lịch sử Việt Nam từ năm 1858 đến năm 1918 – SBT

Rate this post

Ushtrimi 1 faqe 107 Fletore pune (SBT) Historia 8

Ju lutemi rrethoni shkronjën e madhe përpara përgjigjes së saktë

Pyetja 1. Përpara pushtimit francez, shoqëria vietnameze kishte dy klasa bazë
A. Borgjezia dhe Proletariati
B. çifligarë feudalë e borgjezë
C. punëtorët dhe fermerët
D. çifligarë e fshatarë feudalë
Vargu 2. Kolonialistët francezë hapën zjarr për të pushtuar vendin tonë në fillim
A. Da Nang
B. Hue
C. Gia Dinh
D. Hanoi
Vargu 3. Franca zyrtarisht hapi zjarr për të pushtuar Vietnamin në atë kohë
A. 1 shtator 1858
B. 17 shkurt 1859
C. 24 shkurt 1861
D. 5 qershor 1862
Vargu 4. Personi që dogji anijen franceze Hope në lumin e verdhë Co Dong në 1861 ishte
A. Nguyen Tri Phuong
B. Nguyen Trung Truc
C. Truong Dinh
D. Nguyen Huu Huan
Pyetja 5. Personi që nderohet nga populli me titullin Marshall Binh Tay Dai është
A. Nguyen Tri Phuong
B. Nguyen Trung Truc
C. Truong Dinh
D. Nguyen Huu Huan
Vargu 6. Guvernatori i Përgjithshëm i Kështjellës së Hanoi në 1882 ishte
A. Nguyen Tri Phuong
B. Phan Thanh Gian
C. Phan Dinh Phung
D. Hoang Dieu
Vargu 7. Mbreti “Chieu Can Vuong” i bëri thirrje Van Thanit, studiuesve dhe njerëzve të ngrihen për të shpëtuar vendin
A. Ham Nghi
B. Hiep Hoa
C. Duy Tan
D. Dong Khanh
Vargu 8. Kryengritja tipike në lëvizjen Can Vuong është
A. Kryengritja e Reed Beach
Kryengritja e B. Ba Dinh
C. Kryengritja e Huong Khe
D. Kryengritja e Hung Linh
Vargu 9. Cila nga kryengritjet e mëposhtme nuk ishte pjesë e lëvizjes Can Vuong?
Kryengritja e A. Ba Dinh
B. Yen Kryengritja
C. Kryengritja e Reed Beach
Kryengritja e D. Huong Khe
Vargu 10. Shfrytëzimi i parë kolonial francez ndau shoqërinë vietnameze, forcat e reja shoqërore u shfaqën si më poshtë:
A. pronarë tokash – borgjezë – borgjezë të vegjël
B. punëtor-fshatar-borgjezi
C. punëtorë – borgjez – borgjez i vogël
D. pronarë tokash – punëtorë – bujq
Vargu 11. Nguyen Tat Thanh vendosi të shkonte në Perëndim për të gjetur një mënyrë për të shpëtuar vendin sepse
A. Dëshironi të mësoni se si vendet perëndimore bëjnë revolucione
B. dëshiron të kërkojë ndihmë nga Franca për t’u qytetëruar
C. dëshiron të kërkojë ndihmë nga vendet perëndimore për të fituar pavarësinë e Vietnamit.
D. Gjeni një mënyrë për të kontaktuar vietnamezët jashtë shtetit për të luftuar për të shpëtuar vendin.
Udhëzimet e përgjigjes:

së pari

2

3

4

5

6

7

8

9

dhjetë

11

LEHTË

A

A

HIQ

I VJETËR

LEHTË

A

I VJETËR

HIQ

I VJETËR

A


Ushtrimi 2 faqe 108 Fletore pune (SBT) Historia 8

Bëni një listë të ngjarjeve kryesore që pasqyrojnë pushtimin e Vietnamit nga kolonialistët francezë dhe luftën e popullit tonë kundër pushtimit nga viti 1858 deri në 1884.

Koha

Procesi i pushtimit kolonial francez

Lufta e popullit tonë

1 shtator 1858

shkurt 1859

shkurt 1862

qershor 1867

20 nëntor 1873

25 prill 1882

Udhëzimet e përgjigjes:

Koha

Procesi i pushtimit kolonial francez

Lufta e popullit tonë

1 shtator 1858

Francezët pushtuan gadishullin Son Tra, duke hapur pushtimin e Vietnamit

Gjykata i shtyu njerëzit të luftonin ashpër.

shkurt 1859

– 2-1859 Franca u tërhoq në Gia Dinh

Ushtria perandorake rezistoi dobët dhe më pas u shpërbë.

Në të cilën, banorët vendas luftojnë automatikisht kundër armikut

shkurt 1862

– Francezët sulmuan kalanë Chi Hoa, kalaja Chi Hoa ra, pastaj francezët pushtuan Dinh Tuong – Bien Hoa – Vinh Long.

– Ushtria jonë rezistoi fort por nuk fitoi.

– Nguyen Trung Truc dogji anijen e Shpresës në lumin Vam Co Dong (10 dhjetor 1861)

– Truong Dinh rebelohet kundër francezëve në Tan Hoa – Go Cong u zhvendos në Tan Phuoc.

– Truong Quyen në Dong Thap Muoi – Tay Ninh bashkëpunoi me Pu combo (Cao Men) kundër francezëve.

qershor 1867

Franca pushtoi 3 provinca perëndimore, Vinh Long, An Giang dhe Ha Tien pa shpenzuar asnjë plumb.

-Phan Ton – Phan Liem në Ben Tre, Vinh Long, Sa Dhjetor.

– Truong Quyen në Dong Thap Muoi – Tay Ninh bashkëpunoi me Pu combo (Cao Men) kundër francezëve.

-Nguyen Huu Huan në Tan An, My Tho.

-Nguyen Trung Truc në Hon Chong (Rach Gia)

-Përdor poezinë për të luftuar: si Nguyen Dinh Chieu, Ho Huan Nghiep, Phan Van Tri.

20 nëntor 1873

Francezët sulmuan Hanoin për herë të parë.

– Francezët pushtuan Hai Duong, Hung Yen, Phu Ly, Ninh Binh dhe Nam Dinh

Nguyen Tri Phuong komandoi 7000 trupa perandorake, por dështoi, u plagos, agjëroi dhe vdiq.

Emri im është Nguyen Tri Lam i cili vdiq në betejë në portën Thanh Ha

-Fitimi i Bridge-Paper për herë të parë

25 prill 1882

Francezët sulmuan kështjellën e Hanoit për herë të dytë.

– Francezët pushtuan Hon Gai, Nam Dinh dhe provincat e deltës Tonkin.

Hoang Dieu vdiq në qytet.

-Fitues Bridge-Paper për herë të dytë

18 gusht 1883

18 gusht 1883 Flota franceze sulmoi Thuan An

Vietnami është një koloni, një gjysmë feudale e Francës.

Tham Khảo Thêm:  Giáo án PowerPoint Tự nhiên và xã hội lớp 2 sách Kết nối tri thức (Cả năm)

Sachbaitap.com


Ushtrimi 3 faqe 109 Fletore pune (SBT) Historia 8

Përputhni saktë afatet kohore me ngjarjet historike.

Koha

Ngjarjet historike

 1. 5 qershor 1862
 2. 15 mars 1874
 3. 25 gusht 1883
 4. 6 qershor 1884

A, Dinastia Nguyen nënshkroi Traktatin e Hacman me Francën (Traktati i Quy Mui)

B, Gjykata Nguyen nënshkroi Traktatin e Patenos me Francën.

C, Dinastia Nguyen nënshkroi Traktatin e Giap Tuat me Francën.

D, dinastia Nguyen nënshkroi Traktatin e Nham Tuat me Francën.

Udhëzime për detyrat e shtëpisë:

Lidhja 1-D, 2-C, 3-A, 4-B


Ushtrimi 4 faqe 109 Fletore pune Historia (SBT) 8

Statistikat e kryengritjeve të mëdha në lëvizjen Can Vuong jepen në tabelën e mëposhtme

Emri i kryengritjes

Koha

Udhëheqës

Zona e operimit

Forma dhe përmbajtja e aktiviteteve

 1. Kryengritja e Ba Dinh
 1. Kryengritja e Reed Beach
 1. Kryengritja e Huong Khe

Udhëzime për detyrat e shtëpisë:

Emri i kryengritjes

Koha

Udhëheqës

Zona e operimit

Forma dhe përmbajtja e aktiviteteve

 1. Kryengritja e Ba Dinh

1886-1887

Pham Banh

Dinh Kong Trang

-Ndërtimi i një baze solide të Ba Dinh (Thanh Hoa) me një strukturë unike.

Beteja më e famshme u zhvillua në janar 1887.

 1. Kryengritja e Reed Beach

1885-1892

Nguyen Thien Thuat

Ndërtimi i bazave të Bai Say (Hung Yen) dhe Hai Song (Hai Duong),

Kryengritësit u organizuan në detashmente të vogla (20 vetë), duke luftuar armikun në një stil gueril në rrugët ujore dhe rrugët tokësore në deltën Tonkin.

 1. Kryengritja e Huong Khe

1885-1896

– Phan Dinh Phung

– Muaji Cao

– Një kryengritje tipike

sasia, ndërtimi i bazës, përpunimi

shumica në lëvizjen Nevojë

Huong Khe

armët, grumbullimi i ushqimeve etj.

Mbret.

(1885-1896)

Që nga viti 1889, bastisje të vazhdueshme

– Një kryengritje tipike

sasia, ndërtimi i bazës, përpunimi

shumica në lëvizjen Nevojë

Huong Khe

armët, grumbullimi i ushqimeve etj.

Mbret.

(1885-1896)

Që nga viti 1889, bastisje të vazhdueshme

Tham Khảo Thêm:  Giáo án môn Vật lý lớp 8 bài 1

Sachbaitap.com


Ushtrimi 5 faqe 110 Fletore pune Historia (SBT) 8

Plotësoni kolonën përkatëse djathtas për të plotësuar tabelën statistikore të mëposhtme rreth ngjarjeve tipike në lëvizjen patriotike antifranceze në fillim të shekullit të njëzetë.

Koha

Përmbajtja e ngjarjes

maj 1904

Nëntor 1907

mars 1909

shkurt 1913

Udhëzime për detyrat e shtëpisë:

Koha

Përmbajtja e ngjarjes

maj 1904

Nëntor 1907

mars 1909

shkurt 1913

Themeluar Shoqatën Duy Tan.

Dong Kinh Nghia Thuc.Nëntor 1907, shkolla u mbyll, shumica e mësuesve u arrestuan, librat u ndaluan ose u konfiskuan.

Beteja e Ham Lon mars 1909

De Tham u vra, kryengritja u shpërbë


Ushtrimi 6 faqe 110 Fletore pune e historisë (SBT) 8

Përputhni figurat historike me prirjet e tyre revolucionare.

Figura historike

Prirje revolucionare

 1. Phan Boi Chau
 2. Phan Chau Trinh
 3. Luong Van mund
 4. Hoang Hoa Tham

A, Duke u mbështetur në Francën për të luftuar feudalizmin, zbatoni reformat

B, të armatosur kundër francezëve

C, Mbështetja në popull kundër francezëve dhe feudalizmit

D, Hapni një shkollë për të edukuar patriotizmin

E, Falë Japonisë që lufton francezët për të fituar pavarësinë.

Udhëzime për detyrat e shtëpisë:

Lidhni 1-E, 2-A, 3-D, 4-B


Ushtrimi 7 faqe 110 Fletore pune Historia (SBT) 8

Komentet mbi lëvizjen patriotike në Vietnam në fillim të shekullit të 20-të dhe lëvizjen patriotike në fund të shekullit të 19-të sipas tabelës së mëposhtme.

Përmbajtja e komentit

Lëvizja patriotike e fundit të shekullit XIX

Lëvizja patriotike në fillim të shekullit të 20-të

Politika politike

Masat e luftës

Përbërësit e qymyrit

Formulari i operacionit

Udhëzime për detyrat e shtëpisë:

Disa ngjashmëri dhe dallime midis lëvizjeve patriotike të fillimit të shekullit të njëzetë dhe lëvizjeve patriotike të fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë:
– Njësoj: Lëvizja patriotike në të dyja periudhat tregoi frymën e patriotizmit, duke luftuar kundër francezëve për të fituar pavarësinë dhe lirinë e kombit.
– Të ndryshme:


Ushtrimi 8 faqe 111 Fletore pune e historisë (SBT) 8

Çfarë thotë humbja e lëvizjes së luftës së armatosur të Vietnamit në fund të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të?

Udhëzime për detyrat e shtëpisë:

– Kryengritjet dhe lëvizjet patriotike të popullit tonë kundër kolonialistëve francezë u zhvilluan vazhdimisht dhe vrullshëm, por nuk sollën rezultat. Lëvizja Can Vuong (lëvizja patriotike pas ideologjisë feudale, e udhëhequr nga klasa feudale) përfundoi në fund të shekullit të 19-të me kryengritjen e Phan Dinh Phung (1896). Nga fillimi i shekullit të njëzetë, kjo prirje nuk ishte më tipike. Lëvizja fshatare, zakonisht kryengritja e Yen Hoang Hoa Tham, e cila zgjati për dekada, dështoi gjithashtu në 1913.
– Në ngërç ra edhe lëvizja patriotike në drejtim të demokracisë borgjeze e udhëhequr nga Phan Boi Chau dhe Phan Chu Trinh. Kryengritja e Yen Bait e udhëhequr nga Nguyen Thai Hoc gjithashtu dështoi: ideologjia demokratike borgjeze është një gjë e re, duke tërhequr vëmendjen e disa klasave të popullit tonë, veçanërisht të shtresave të larta. Megjithatë, nga fundi i shekullit të 19-të deri në fillim të shekullit të 20-të, kapitalizmi u kthye në imperializëm, duke përshpejtuar procesin e pushtimit dhe skllavërisë së kombeve dhe popujve të vegjël e të dobët dhe duke i kthyer ato në kolonializëm, duke zbatuar politika brutale koloniale, demokratike borgjeze. ideologjia po tregon gjithnjë e më shumë vjetërsinë e saj.
Lëvizjet atdhetare të vluara në periudhën nga fundi i shekullit të 19-të deri në fillim të shekullit të 20-të në vendin tonë më lart pasqyruan dhe vazhduan traditën patriotike dhe të paepur të kombit tonë, të farkëtuar në histori mijëravjeçare. Por përballë një armiku të ri dhe kryesisht pa drejtimin, organizimin dhe forcën e duhur, ato lëvizje dështuan një nga një. Revolucioni vietnamez u përfshi në një krizë të thellë për mënyrën e shpëtimit të vendit.
Prandaj, që revolucioni të ketë sukses, duhet të ketë një parti të mirëfilltë revolucionare që ta udhëheqë atë. Partia duhet të ketë një sistem të avancuar, revolucionar dhe shkencor. Një festë pa arsye është si një person pa mençuri, një anije pa manual. Argumenti “më i vërtetë, më i sigurt, më universal” është marksizëm-leninizmi. Të gjithë në Parti duhet ta kuptojnë, të gjithë duhet ta ndjekin atë teori”.

Tham Khảo Thêm:  Giáo án Toán lớp 4 bài 164: Ôn tập về đại lượng

Ushtrimi 9 faqe 111 Fletore pune historiku (SBT) 8

Nga njohuritë historike, ju lutem komentoni karakteristikat e lëvizjes patriotike dhe nacionalçlirimtare të Vietnamit nga mesi i shekullit të 19-të deri në fund të Luftës së Parë Botërore?

Udhëzime për detyrat e shtëpisë:

Karakteristikat e lëvizjes patriotike

Fundi i shekullit të nëntëmbëdhjetë

Fillimi i shekullit XX

Situata

– Dinastia Nguyen iu dorëzua kolonialistëve francezë.

– Kolonialistët francezë filluan procesin e organizimit të aparatit qeverisës.

Kolonialistët francezë zhvilluan programin e parë të shfrytëzimit kolonial.

– Ekonomia dhe shoqëria kanë shumë ndryshime.

Udhëheqës

Trupi Van, studiuesi patriot iu përgjigj Chieu Can Vuong ose fshatarëve patriotë.

Van Than, dijetar patriotik përparimtar i ndikuar nga tendencat demokratike borgjeze, apo ushtarë patriotë në ushtrinë franceze.

Trendi

Feudator.

Demokracia borgjeze.

Forca

Kishte shumë njerëz (dijetarë, intelektualë feudalë patriotë, ushtarë, ..), sidomos bujq.

Shumë njerëz (dijetarë, intelektualë përparimtarë, ushtarë, punëtorë…), veçanërisht bujq.

Synimi

-Lufta kundër francezëve, rivendosja e feudalizmit (lëvizja Can Vuong) ose për të mbrojtur një jetë paqësore (Yen Kryengritja).

– Lufta kundër francezëve për të rivendosur pavarësinë dhe për të ndërtuar një shtet të ri.

– Luftoni për përfitime ekonomike.

Forma

Kryengritje e armatosur.

Kryengritje e armatosur, trazira, reforma, grevë…

Shkalla

E përhapur, kryesisht në Vietnamin Verior dhe Qendror.

E përhapur, duke përfshirë Tonkin, Trung Ky dhe Cochinchina.

Rezultati

Dështimi.

Dështimi.

Giaibaitap.me

5/5 – (68 vota)

Neni 31: Rishikimi: Historia e Vietnamit nga 1858 deri në 1918 – SBT u shfaq për herë të parë në Cakhia TV

Trên đây là bài viết Bài 31: Ôn tập: Lịch sử Việt Nam từ năm 1858 đến năm 1918 – SBT của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *