Bài tập ôn thi học kì 2 môn Ngữ văn lớp 11 phần đọc – hiểu

Rate this post

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsi – Lexim – të kuptuarit Cakhia TVtë mbledhura dhe të postuara, ju lutemi dërgojini lexuesve për referencë. Artikulli synon të ndihmojë studentët të konsolidojnë njohuritë e tyre për tekstet duke praktikuar pyetjet e leximit të të kuptuarit, duke studiuar me sukses Letërsinë 11, duke studiuar në mënyrë efektive për provimin e semestrit të dytë. Ju lutemi referojuni artikullit për detaje.

Cakhia TVdëshiron t’u dërgojë lexuesve artikullin Rishikimi i ushtrimeve për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsi – Të lexuarit – Të kuptuarit për t’iu referuar lexuesve. Ushtrimi është përpiluar në 8 provime praktike për semestrin e 2-të për pjesën e të lexuarit të kuptuar të provimit. Shpresojmë që përmes këtij artikulli të keni më shumë materiale për të studiuar për provimin e ardhshëm të semestrit të dytë. Ju lutemi shikoni detajet dhe shkarkoni këtu.

Shkolla e mesme Tan Hung
Lënda: Gjuhësi
Blloku i notave: 11

AKTIVITETET SHQYRTIMI I TESTIT AFAT II
PJESA E LEXIMIT

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsia, lexim dhe të kuptuarit mësimi 1

Lexoni materialin e mëposhtëm dhe përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme:

Unë dua që dielli të mos shkëlqejë
Lëreni që ngjyra të mos zbehet;
Dua të lidh erën
Le të mos fluturojë temjani.

Mjalti i kësaj fluture është këtu javë pas muaji;
Ja, lulet e fushave të blerta;
Ja, gjethet e degëve valëviten;
Nga foleja e këtij vëllai këtu është një këngë dashurie;
Dhe ja, drita vezulluese,
Çdo mëngjes, perëndia e Gëzimit troket në derë;
Janari është i shijshëm sa një palë buzë të ngushta;
Jam i lumtur. Por me një gjysmë nxitim:
Nuk pres që dielli i verës të jetë përgjithmonë pranverë.

(Nxitoni, Xuan Dieu)

Tham Khảo Thêm:  Đề thi giữa học kì 1 môn Hóa lớp 12 năm 2020 – 2021 có đáp án

a/ Identifikoni 2 përbërësit kuptimorë të 4 vargjeve të para?

b) Cila është ideja kryesore e poezisë së mësipërme?

c/ Përcaktoni llojin dhe kuptimin e fjalës “hoai” në vargun: “Nuk pres që dielli i verës të jetë përgjithmonë pranverë”?

d/ Bazuar në vargun e mësipërm, vërtetoni se Xuan Dieu është një poet i ri?

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsia, lexim dhe të kuptuarit mësimi 2

Lexoni materialin e mëposhtëm dhe përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme:

Pranvera po vjen, pra pranvera po kalon,
Pranvera është e re, që do të thotë se pranvera do të jetë e vjetër,
Dhe pranvera përfundon, që do të thotë se edhe unë vdes.
Zemra ime është e gjerë, por qielli e ngushtë,
Mos lejoni që të rinjtë e botës të zgjasin;
Si mund të them që pranvera ende qarkullon,
Nëse rinia nuk bie dy herë!
Ka parajsë dhe tokë, por unë nuk kam përgjithmonë,
Kështu vajtova gjithë botën;
Era e muajve dhe e viteve është plot me ndarje embrionesh,
Nëpër lumenj dhe male, ata ende vajtonin lamtumirën e tyre….
Era e bukur pëshpërit në gjethet jeshile,
Jeni të zemëruar sepse duhet të fluturoni larg?
Zogu i gjallë papritmas pushoi së kënduari,
Frika nga dënimi i afërt?
Kurrë, oh! Kurrë më…
Doni të shkoni! Sezoni nuk ka përfunduar ende.

(Nxitoni, Xuan Dieu)

a/ Tregoni përmbajtjen kryesore të poezisë (0,5 pikë)

b/ Identifikoni dy përbërësit kuptimorë të dy fjalive të mëposhtme (1pt)

“Si mund të them që pranvera ende qarkullon
Nëse rinia nuk bie dy herë”

c/ Gjeni 4 fjalë që shprehin obsesionin dhe ankthin e poetit kur mendon për fundshmërinë e jetës njerëzore (1.0đ)

d/ Shpjegoni kuptimin e vargut: “Nxitoni se stina nuk ka rënë pasdite” (0.5d)

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsi, lexim dhe të kuptuarit 3

Lexoni përkthimin poetik të poezisë Pasdite (Varri) të Ho Chi Minh-ut dhe përgjigjuni pyetjeve më poshtë

Zogjtë e lodhur shkojnë në pyll për të gjetur një vend për të fjetur,
Retë lëvizin pak në mes të ajrit;
Motra e malit bluan misrin në errësirë,
Përfundoi bluarja, braziri po shkëlqente rozë.

Përkthyer nga NAM TRAN

(Ho Chi Minh, vëllimi 3, Shtëpia Publike Politike Kombëtare, Hanoi, 2002)

1. Çfarë skene sugjeroi autori në dy rreshtat e fundit të poezisë?

2. Më tregoni kuptimin e imazhit të një furre me qymyr që digjet?

3. Bukuria e shpirtit të xhaxhit Ho në dy vargjet e fundit?

Rishikimi i ushtrimeve për semestrin e dytë të klasës së 11-të seksioni Letërsi lexim dhe kuptim mësimi 4

Lexoni përkthimin poetik të poezisë Pasdite (Varri) të Ho Chi Minh-ut dhe përgjigjuni pyetjeve më poshtë

Zogjtë e lodhur shkojnë në pyll për të gjetur një vend për të fjetur,
Retë lëvizin pak në mes të ajrit;
Motra e malit bluan misrin në errësirë,
Përfundoi bluarja, braziri po shkëlqente rozë.

Përkthyer nga NAM TRAN

(Ho Chi Minh, vëllimi 3, Shtëpia Publike Politike Kombëtare, Hanoi, 2002)

1. Më tregoni për lëvizjen e skenës në poezi?

2. Lëvizja e gjendjes shpirtërore të personazhit lirik në poezi?

3. Çfarë na tregon lëvizja e peizazhit dhe humorit për personin e Ho Chi Minh-ut?

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsi, Lexim dhe të kuptuarit, Mësimi 5

Lexoni tekstin e mëposhtëm dhe përgjigjuni pyetjeve:

Trang Giang është një poezi e frymëzuar nga Lumi i Kuq. Para revolucionit, argëtohesha çdo të dielë pasdite, ngjitesha në zonën e Chem, pikturoja për të parë Liqenin Perëndimor dhe lumin e Kuq. Pamja e bukur e lumit më ngjall shumë emocione. Mirëpo, poezia nuk është vetëm sepse Lumi i Kuq është seksi, por mbart edhe ndjenjat e përgjithshme për lumenjtë e tjerë të atdheut. Kishim një trishtim brezash në atë kohë, trishtimin që nuk e gjenim dot rrugëdaljen, ndaj dukej se do të zgjaste përgjithmonë. Trang Giang është një poezi e dashurisë dhe dashuria takohet me skena, një poezi për shpirtin. Duke parë lumin e madh që valëvitet nga dallgët, ndjej se edhe trishtimi im po përhapet si dallgë:

Valët u përshkuan nga një mesazh i trishtuar,
Varka zbret në ujin paralel.
Varka u kthye në vend për t’u trishtuar përsëri;
Dru zjarri degët e thata të vendosura disa rreshta.

Varka dhe uji janë dy koncepte të afërta, por jo gjithmonë të bashkangjitura. Varka ngjall diçka po aq të habitshme sa një jetë njerëzore në një jetë të vjetër. Sidomos këtu pret trishtimi i ndarjes dhe ndarjes. Unë jam selektiv në shumë mundësi për të shprehur imazhin e “Një degë e ngordhur me pak rreshta të humbur” nuk është një trung në rrjedhën e poshtme, një tufë zymbyl uji të gjelbër që noton, por një degë e thatë që noton mbi lumë…

(Hui Can, Shkrimtari flet për veprënShtëpia Botuese Letërsi, 1994)

Tham Khảo Thêm:  Soạn bài Hoán dụ

1/ Teksti i ndihmon lexuesit të kuptojnë më mirë se cilat çështje lidhen me poezinë e Huy Can, Trang Giang?

2/ Identifikoni fjalitë që përdorin retorikë krahasuese në tekst? Cili është efekti artistik i përdorimit të kësaj retorike?

3/ Shpjegoni fjalën “trang Giang” në poezi?

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsia, lexim dhe të kuptuarit mësimi 6

Lexoni poezinë e mëposhtme dhe përgjigjuni pyetjeve:

Valët u përmbysën me një mesazh trishtues
Varka zbret nga çatia paralele
Varka u kthye në vend, e trishtuar në njëqind mënyra
Dru zjarri degët e thata të vendosura disa rreshta.

(Trang Giang, Huy Can)

1/ Gjeni detajet e përshkrimit të lumit nga autori?

2/ Çfarë ju kujton imazhi i “drurit dhe degës së thatë”?

3/ Çfarë arti përdoret këtu? Cili është efekti i përdorimit të atij arti?

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsia, lexim dhe të kuptuarit mësimi 7

“- […] Ka edhe një gjë që dua t’ju them. Unë kam qenë në industri për një kohë të gjatë, dhe ai sapo ka filluar të punojë, kështu që si një koleg që shkoi përpara, ndihem i detyruar t’i kujtoj disa gjëra. Ai kishte ngarë një biçikletë dhe argëtimi ishte krejtësisht jashtë karakterit si edukator adoleshent.

– Pse? “Covalen,” pyeti ajo me zë të ulët.

A ka nevojë kjo për ndonjë shpjegim të mëtejshëm? A është kjo arsyeja pse është e vështirë të kuptosh? Nëse mësuesi nget biçikletën, çfarë do të bëjnë nxënësit? Fëmijëve u nevojitet vetëm ujë për të shkuar në tokë fillimisht. Përveç kësaj, nëse nuk ka direktivë për ta lejuar atë, ne nuk mund ta bëjmë atë. Unë u frikësova për vdekje dje! Kur pashë motrën e tij m’u zgjuan sytë. Është e tmerrshme për gratë dhe vajzat të ngasin biçikleta!”.

a) Ju lutem më tregoni emrin e personazhit “Unë” dhe origjinën e fragmentit të mësipërm?

b) Cila është përmbajtja e fragmentit?

c) Nga fragmenti i mësipërm, çfarë mendoni se duhet kritikuar për personazhin “Unë”?

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës 11 Letërsi, Lexim dhe të kuptuarit, Mësimi 8

“… Ju duhet ta keni dëgjuar emrin e këtij njeriu më parë. Ai ishte i famshëm për faktin se gjatë gjithë kohës, edhe kur moti ishte i mirë, vishte çizme gome, një çadër dhe, më e rëndësishmja, një pallto të ngrohtë pambuku. Çadra e tij ishte në një çantë dhe një orë mandarine ishte gjithashtu në një kuti lëkure dreri; dhe kur nxori një thikë të vogël për të mprehur një laps, thika ishte gjithashtu në këllëf; edhe fytyra e tij dukej sikur ishte në një çantë sepse e fshihte gjithmonë pas jakës së pardesysë. Ai mbante syze dielli, një këmishë pambuku të veshur me tegela, veshë pambuku dhe gjithmonë e kishte kapuçin të ngritur në karrocë.

[…]

Ai kishte një zakon të çuditshëm të shkonte nga shtëpia në shtëpi ku ishim ne. Ai shkoi në shtëpinë e një mësuesi, për shembull, tërhoqi një karrige, nuk tha asgjë, shikoi përreth sikur të kërkonte diçka. Ai thjesht u ul ashtu dhe më pas një orë më vonë tha lamtumirë. Ai e quan “si të ruash marrëdhënie të mira me kolegët”.

a) Ju lutem më tregoni emrin e personazhit “ai” dhe origjinën e fragmentit të mësipërm?

Tham Khảo Thêm:  Bài tập trắc nghiệm hàm số vận dụng cao – Nguyễn Bảo Vương

b) Cila është përmbajtja e fragmentit?

c) Nga fragmenti i mësipërm, sipas jush, cila është një nga mënyrat për të mbajtur një marrëdhënie të mirë me miqtë?

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës së 11-të Letërsia, lexim dhe të kuptuarit mësimi 9

Lexoni fragmentin e mëposhtëm dhe përgjigjuni pyetjeve 1 deri në 3:

“Aty ku dikur, më mungon

Të hutuar për të gjetur një arsye për të dashur jetën

Ende rreth e rrotull

Duke dashur të arratisesh, mjerisht, duke ecur pa u larguar.”

(Pjesë nga unë – Te Huu)

Pyetja 1. Cila është përmbajtja kryesore e poezisë së mësipërme? (1 pikë)

Pyetja 2. Identifikoni masat artistike të përdorura në poezi? Cilat janë efektet e këtyre masave artistike? (1 pikë)

Pyetja 3. Nga përmbajtja e poezisë së mësipërme, a do të shkruanit një ese të shkurtër për të paraqitur mendimet tuaja për jetën ideale të studentëve dhe të rinjve sot? (2 pikë)

Ushtrime përgatitore për provimin për semestrin e dytë të klasës 11 Letërsia, lexim dhe të kuptuarit mësimi 10

Lexoni fragmentin e mëposhtëm dhe përgjigjuni pyetjeve 1 deri në 3

“Shtëpia ime ka një platformë të pasur,

Shtëpia ime ka një rresht me bishtaja me areka midis dhomave

Fshati Doai kujton fshatin Dong,

A nuk e mbani mend se cilin fshat?”

(Reciproke – Nguyen Binh)

Pyetja 1: Çfarë tregon poezia e mësipërme? (1 pikë)

Pyetja 2: Cilat mjete artistike janë përdorur në poezi? Tregoni efektet e këtyre masave artistike (1 pikë)

Pyetja 3: Nga përmbajtja e poezisë së mësipërme, a do të shkruanit një paragraf të shkurtër duke shprehur mendimet tuaja për miqësinë dhe dashurinë në moshën shkollore? (2 pikë)

JU UROJMË KËRKIM TË MIRË PËR TESTIN!

Më lart, Cakhia TVsapo ju prezantoi artikullin Ushtrime leximi dhe të kuptuarit për semestrin e dytë të Letërsisë së klasës së 11-të. Me siguri përmes artikullit lexuesit kanë kapur idetë kryesore si dhe kanë kultivuar përmbajtjen e mësimit, apo jo? Artikulli na tregon llojet e ushtrimeve që duhen rishikuar për semestrin e dytë të provimit të Letërsisë për klasën e 11. Shpresojmë që përmes këtij artikulli të mund të studioni më mirë në Letërsinë 11. Për t’ju ndihmuar të keni më shumë burime. Për materiale të mëtejshme studimore, Tip.edu .vn fton studentët të konsultojnë më shumë materiale studimore për lëndët që kemi përpiluar dhe sintetizuar në pyetjet e provimit Matematika 11, Anglisht 11, semestri 1. Pyetjet e provimit të semestrit 11, klasës së 11-të…

Vlerësoni këtë postim

Vlerësoni këtë postim

Trên đây là bài viết Bài tập ôn thi học kì 2 môn Ngữ văn lớp 11 phần đọc – hiểu của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *