Đề thi học sinh giỏi lớp 8 môn Địa lý Trường THCS Thạch Thành năm học 2018 – 2019

Rate this post

Fjali

përmbajtja

Pika

Pyetja 1 (3.0 pikë)

së pari.

* Lëvizja e Tokës rreth Diellit:

+ Toka lëviz rreth Tokës në drejtim të rrotullimit nga perëndimi në lindje në një orbitë eliptike pothuajse rrethore.

+ Koha e nevojshme që Toka të lëvizë rreth Tokës është 365 ditë e 6 orë. Ajo kohë quhet vit sidereal.

Viti kalendarik është 365 ditë e 6 orë. Për lehtësinë e llogaritjes së kalendarit, njerëzit marrin çdo vit kalendarik si 365 ditë. Mbetet një ditë çdo 4 vjet, që është 29 shkurti, ai vit quhet vit i brishtë, çdo 4 vjet ka një vit të brishtë (viti i brishtë pjesëtohet me 4)

+ Ndërsa lëviz në orbitë rreth Tokës, boshti i Tokës mban gjithmonë të njëjtin prirje 6633′ në rrafshin orbital dhe boshti i prirjes mbetet konstant. Kjo quhet lëvizje përkthimore.

* Toka që lëviz rreth Tokës prodhon dy periudha të alternuara të nxehta dhe të ftohta në të dy hemisferat në një vit sepse:

+ Për shkak se Toka është në formë sferike, për shkak se boshti i Tokës është i prirur dhe nuk ndryshon drejtim ndërsa lëviz në orbitë, NCB-të dhe NCN-të kthehen përkatësisht afër ose larg diellit. Që atëherë, koha e ndriçimit dhe sasia e rrezatimit diellor të marrë në çdo hemisferë ndryshon në mënyrë alternative gjatë vitit, duke shkaktuar karakteristika specifike të motit në çdo periudhë të vitit, duke shkaktuar stinët.

+ Hemisfera e drejtuar nga dielli do të marrë më shumë dritë dhe nxehtësia është stina e nxehtë e asaj hemisfere. Hemisfera që është larg diellit do të marrë më pak nxehtësi dhe drita është stina e ftohtë e asaj hemisfere. Shpërndarja e nxehtësisë, dritës dhe llogaritjes është e kundërt në të dy hemisferat.

2. Sa më larg të jetë dita nga ekuatori, aq më e ndryshme është nata, sepse:

– Gjatë lëvizjes rreth Diellit, boshti i Tokës anon dhe nuk ndryshon drejtimin, vija ndarëse në errësirë ​​nuk përkon me boshtin e Tokës

– Në ekuator, vija ndarëse në errësirë ​​e ndan ekuatorin, pra dita është e gjatë sa nata. Sa më larg nga ekuatori, sa më e madhe të jetë distanca midis boshtit të Tokës dhe ndarjes së errët, aq më i madh është ndryshimi midis ditës dhe natës.

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,75 VND

0,75 VND

0,5 dong

0,5 dong

Pyetja 2: (3.0 pikë)

1. Zona detare e Vietnamit ka natyrë musonore tropikale:

Modaliteti i ngrohjes: Mesatar 23C. Verë e freskët, dimër më të ngrohtë në brendësi, diapazon i vogël i temperaturave vjetore

– Mënyra e erës: Era verilindore mbizotëron në shtatë muaj nga tetori deri në prill.Era jugperëndimore nga maji deri në shtator.Veçanërisht në Gjirin e Tonkinit është kryesisht erë jugore. Era në det është më e fortë se në tokë, mesatarisht 5-6 m/s me maksimum 50 m/s. Stuhitë në det shpesh zhvillohen natën dhe në mëngjes.

– Modaliteti i shiut: Reshjet në det janë më pak se në tokë. Reshjet mesatare janë nga 1100 deri në 1300 mm. Mjegulla shfaqet shpesh në fund të verës dhe në fillim të dimrit.

– Në det, shpesh formohen qendra stuhie dhe depresione tropikale. Sezoni i stuhive të vendit tonë është zakonisht nga qershori deri në dhjetor, fuqia e erës e stuhive është zakonisht mbi nivelin 12.

2. Përparësitë dhe disavantazhet e detit për jetën natyrore dhe ekonomike:

*I favorshëm:

– Rreth natyrës: Rregulloni klimën dhe krijoni shumë peizazhe të bukura natyrore.

Ekonomik: Zona jonë detare ka shumë burime minerale të cilat janë të favorshme për zhvillimin e shumë sektorëve ekonomikë.

+ Mineralet me shumë naftë si gazi, titani dhe kripa janë të favorshme për zhvillimin e industrisë së nxjerrjes dhe përpunimit të lëndëve të para dhe lëndëve djegëse.

Tham Khảo Thêm:  Giáo án môn Sinh học lớp 12 bài 6

+ Ushqim deti të bollshëm: peshk, karkaleca, gaforre, alga deti… të favorshme për zhvillimin e industrisë së peshkimit dhe përpunimit të prodhimeve të detit.

+ Sipërfaqja e detit ka rrugë të përshtatshme të trafikut të brendshëm dhe të jashtëm për të zhvilluar trafikun detar.

+ Shumë peizazhe të bukura, plazhe të bukura (Ha Long Bay, Cat Ba, Do Son, Mui Ne, Nha Trang…) janë të favorshme për zhvillimin e turizmit detar.

* E vështirë:

– Burimet ujore priren të ulen.

– Mjedisi në disa zona bregdetare është i ndotur, shpesh ndodhin fatkeqësi natyrore.

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

Pyetja 3: (3.0 pikë)

së pari.

* Vendi ynë ka burime të pasura dhe të larmishme minerale:

– Mineralet në vendin tonë janë relativisht të pasura në lloje, të larmishme në lloje por të ndërlikuara gjatë shfrytëzimit dhe përpunimit.

– Nëpërmjet rilevimit dhe kërkimit, vendi ynë ka rreth 5000 pikë xehe dhe vendburime minerale të afro 60 lloje të ndryshme mineralesh.

– Është numëruar dhe po shfrytëzohet numri i mineraleve të mëdhenj deri në 60 lloje.

– Mineralet në vendin tonë janë mjaft të larmishëm, duke përfshirë shumë lloje si qymyri, hekuri, nafta, gazi, mangani, kromi, boksiti, kallaji…

– Shumica e mineraleve kanë rezerva të vogla dhe të mesme. Disa minerale me rezerva të mëdha janë qymyri, nafta, apatiti, guri gëlqeror, hekuri, bakri, kallaji, kromi dhe boksiti.

– Mineralet e vendit tonë janë të përhapura gjerësisht, në kontinent, përgjatë bregdetit, nën shelfin kontinental.

* Vietnami është një vend i pasur me burime minerale sepse:

– Vietnami ka një histori zhvillimi mbi miliona vjet, strukturë komplekse gjeologjike, çdo cikël tektonik prodhon një sistem mineral karakteristik.

– Vietnami ndodhet në pozicionin e kontaktit midis dy brezave kryesorë mineralë të botës: Oqeanit Paqësor dhe Detit Mesdhe.

2. Thanh Hoa ka këto lloje të mineraleve:

Thanh Hoa ka shumë lloje mineralesh me 145 pikë xehe, duke përfshirë 42 lloje që i përkasin grupeve të mineraleve metalike dhe jometalike, lëndëve djegëse dhe materialeve të prodhimit:

– Minierë kromi me rezerva 5 milionë tonë, cilësi e mirë, e shpërndarë në Co Dinh, Trieu Son. Minerali i hekurit – ka rezerva rreth 3 milionë tonë, të shpërndara në Quan Hoa, Ba Thuoc, Thach Thanh.

– Secpentin me rezerva prej 15 milionë tonësh të shpërndara në Nong Cong. Dolomiti me rezerva prej 4.7 milion ton, i shpërndarë në qytetin Thanh Hoa, Nga Son.

– Gur shtrimi me rezerva 2-3 miliard m3, cilësi e mirë, ngjyra dhe qëndrueshmëri, guri gëlqeror për çimento ka një rezervë prej 370 milion ton. Balta për prodhimin e tullave dhe tjegullave ka një rezervë prej rreth 20 milionë m .3. Rëra e qelqit ka një rezervë prej 547,000 tonësh.

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

Pyetja 4: (3.0 pikë):

1. Terreni i vendit tonë ndahet në 3 zona:

* Zona malore:

Kodrat dhe malet në vendin tonë kanë lartësi, pjerrësi dhe forma të ndryshme në varësi të natyrës së llavës si dhe intensitetit të aktivitetit gjeologjik dhe janë nën ndikimin e forcave të jashtme, të ndara në rajone të ndryshme malore.

– Rajoni malor verilindor: është një zonë e ulët malore e vendosur në bregun e majtë të lumit të Kuq nga vargmali Con Voi deri në brigjet e Quang Ninh. Ky rajon malor shquhet për harqet e mëdha dhe kodrat e gjera të zhvilluara. Harqet shtrihen në veri dhe grumbullohen së bashku në Tam Dao. Topografia karstike është mjaft e zakonshme, duke krijuar peizazhe madhështore si Ba Be, Gjiri Ha Long.

Tham Khảo Thêm:  Đánh giá Sync.com, dịch vụ lưu trữ đám mây trên

– Malet veriperëndimore: Midis lumenjve Red dhe Ca janë male të larta madhështore, pllaja të thepisura gëlqerore paralele dhe që shtrihen në drejtimin Veriperëndim – Juglindje, zakonisht vargmali Hoang Lien Son. Rajoni ka gjithashtu fusha të vogla të shtrira midis maleve: Muong Thanh, Than Uyen, Nghia Lo…

– Rajoni malor North Truong Son, i vendosur nga jugu i lumit Ca deri në vargmalin Bach Ma, është rreth 600 km i gjatë në drejtim të VP-JL është një zonë malore e ulët me 2 shpate asimetrike, ana lindore është e ngushtë. dhe i pjerrët me shumë degë malore horizontale që ndajnë fushën nga Bregu Qendror

– Rajoni malor dhe pllaja e Nam Truong Son është një rajon malor dhe pllajë madhështore e bazaltit, e vendosur në shtresa me lartësi 400m, 800m, 1000m, zakonisht pllajat e Kon Tum, Playku, Daklak dhe Di Linh. Ekziston edhe terreni gjysmë fushor i kodrave juglindore dhe veriore të Midland, të cilat janë kryesisht rafte aluviale të lashta.

*Zona e Deltës

Fushat aluviale në rrjedhën e poshtme të lumenjve kryesorë përfshijnë:

+ Delta e Mekong ka një sipërfaqe prej rreth 40,000 km.2Për shkak të aluvioneve të lumit Mekong, ka shumë zona të mëdha të ulëta si Dong Thap Muoi, katërkëndëshi Long Xuyen. Sipërfaqe e madhe toke e kripur, tokë acidike. Kjo është zona më e madhe kryesore e orizit në vendin tonë.

+ Delta e Lumit të Kuq me një sipërfaqe prej 15,000 km2 për shkak të aluvioneve të lumit të kuq dhe lumit Thai Binh. Toka ka qeliza të ulëta që janë 3-7 m më të ulëta se niveli i lumit jashtë digës, dheu brenda digës nuk është më i grumbulluar natyrshëm. Kjo është zona e dytë më e madhe kryesore e orizit në vend.

+ Rrafshina Qendrore Bregdetare është e gjatë, e ngushtë dhe më pak pjellore, e ndarë në shumë fusha të vogla, me një sipërfaqe totale prej rreth 15,000 km.2më i madhi është fusha Thanh Hoa.

* Terreni bregdetar:

– Vija bregdetare 3260 km e gjatë nga Mong Cai në Ha Tien është e ndarë në shumë seksione të ndryshme. Brigjet e ultësirës së ishujve dhe ishujve kanë shumë gjire të thellë, të papërmbajtur nga era që janë të favorshme për.

Bregdeti në deltë ka shumë rrafshe balte, baticë dhe rizoforë që janë të favorshme për akuakulturën dhe shfrytëzimin e kripës.

2. Topografia ndikon në temperaturën e klimës:

– Ndikimi i drejtpërdrejtë: Tregohet nëpërmjet ndikimit të faktorit të lartësisë topografike, për çdo 100 m lartësi, temperatura ulet me 0,6Prandaj, zonat e larta malore në vendin tonë kanë temperaturë më të ulët se temperatura mesatare e të gjithë vendit.

– Ndikimi indirekt: Nëpër drejtimin e maleve – drejtimi i rrethit

ofrojnë kushte të favorshme për të mirëpritur musonin verilindor, drejtimi verilindje-jugperëndim pengon musonin verilindor të mirëpresë musonin jugperëndimor…

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

Pyetja 5: (4.0 pikë)

1. Klima e vendit tonë është klimë tropikale e lagësht musonore:

* Natyra tropikale: Qielli tropikal, plot me diell gjatë gjithë vitit, i ka siguruar vendit tonë një sasi të madhe rrezatimi diellor prej 1 milion kilokalori/m2.2, numri i orëve me diell është i lartë nga 1400 në 3000 orë/vit. Temperatura mesatare vjetore e ajrit është mbi 21 gradëC në të gjithë vendin dhe rritet nga veriu në jug.

* Natyra musonike: Klima është e ndarë në 2 stinë të dallueshme, të përshtatshme për 2 stinë me erë: dimër i ftohtë dhe i thatë me muson të fortë verilindor nga nëntori deri në prill dhe verë e nxehtë dhe e lagësht me muson jugperëndimor. aktive nga maji deri në tetor, duke e bërë motin të nxehtë , i lagësht dhe me shi.

Tham Khảo Thêm:  onluyen.vn_Chuyên đề hệ phương trình – hệ bất phương trình – Nguyễn Tất Thu

* Lagështia: Musoni sjell në vendin tonë lagështi shumë të lartë të ajrit (mbi 80%), reshje mesatare të dendura nga 1500-2000 mm. zonat me reshje të dendura si Hoang Lien Son, Hon Ba, Hue (2500mm – 4000mm), zona me reshje të ulëta si Binh Thuan (500mm – 600mm).

Klima e vendit tonë karakterizohet nga:

– Vendi ynë ndodhet në brezin tropikal, në rajonin e musoneve të Azisë Juglindore -> klima është muson tropikal

– 3 anët me pamje nga deti. Nga ana tjetër, territori është i ngushtë dhe horizontal, duke u shtrirë në shumë gjerësi gjeografike, kështu që ndikimi i detit në brendësi të tokës rrit lagështinë.

2.

* Karakteristikat klimatike të Thanh Hoa:

Thanh Hoa ndodhet në zonën tropikale të klimës së musonit, me dimër të ftohtë. Temperatura mesatare vjetore është rreth 23-24 .c në fushat, duke u ulur gradualisht në male. Reshjet mesatare vjetore janë nga 1600 – 1800 mm, shiu është i përqendruar sezonalisht, duke ndikuar shumë në prodhimin bujqësor.

Klima ka dy stinë të dallueshme, stina e nxehtë përkon me shiun, stina e ftohtë përkon me stinën e thatë. Sidomos, dukuritë e motit si stuhitë, përmbytjet, depresionet tropikale, erërat e nxehta të thata perëndimore dhe thatësirat… ndikojnë negativisht në prodhimin dhe jetën e njerëzve.

*Klima sjell avantazhe dhe disavantazhe në prodhimin bujqësor në Thanh Hoa:

+ Përparësitë:

– Krijesat tropikale rriten gjatë gjithë vitit, ka shumë lloje bimësh dhe kafshësh që rriten së bashku, zhvillohen fuqishëm dhe me bollëk.Pyjet e dendura tropikale, me shumë lloje ekologjike, janë të shpërndara gjerësisht nga pyjet e mangrove.pyjet e buta bregdetare deri në ato alpine.

– Bujqësia tropikale ka aftësinë për të rritur në mënyrë të favorshme të korrat, ndërkulturat dhe shumëkulturat. Organizmat e ndryshëm tropikë mund të ndërthuren, të mbivendosen, të ndërtojnë ferma të mëdha sipas modeleve VAC, VACR.

+ Vështirësia:

– Klima tropikale e musonit shpesh ndodh fatkeqësi natyrore si stuhi, përmbytje, thatësira dhe erëra të nxehta dhe të thata perëndimore në fusha; erozioni, rrëshqitjet e dheut, përmbytjet e shpejta, thatësirat, erërat e nxehta të thata perëndimore në zonat malore.

Klima tropikale e musonit shpesh shkakton sëmundje për bimët dhe kafshët si sëmundja e shpërthimit të orizit, sëmundja e xhuxhit të verdhë, sëmundja e veshit blu, H5N1, sëmundjet Afta Epizootike, etj.

0,5 dong

0,5 dong

0,5 dong

0,25 VND

0,25 VND

0,5 dong

0,5 dong

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

0,25 VND

Pyetja 6: (4.0 pikë)

* Vizatoni një tabelë kolone, të saktë, shkencore, të saktë, të bukur me të dhëna të plota, emrin e grafikut… (Nëse një nga idetë e mësipërme mungon, zbritni 0,25 VND secila)

* Koment:

Shkalla e shkrim-leximit të disa vendeve në Azi – Paqësor është e pabarabartë, në të cilat:

– Singapori dhe Vietnami janë dy vende me një shkallë të lartë të shkrim-leximit 15 vjeç e lart, duke arritur mbi 90%, ndërsa India është një vend me një popullsi të arsimuar nga 15 vjeç e lart, duke zënë vetëm 52,5%.

– Vendet e Malajzisë, Indonezisë dhe Kinës, ku shkalla e shkrim-leximit të popullsisë 15 vjeç e lart arrin mbi 80%.

2.0 dong

0,5 dong

0,75 VND

0,75 VND

Vlerësoni këtë postim

Artikulli Provimi për nxënës të shkëlqyer në Gjeografinë e klasës 8 në shkollën e mesme Thach Thanh në vitin shkollor 2018 – 2019 u shfaq i pari në Cakhia TV

Trên đây là bài viết Đề thi học sinh giỏi lớp 8 môn Địa lý Trường THCS Thạch Thành năm học 2018 – 2019 của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *