Đề thi học sinh giỏi môn Sinh học lớp 8 Phòng GD&ĐT Tiền Hải, Thái Bình năm học 2016 – 2017

Rate this post


Provimi për nxënësit ekselentë në klasën e 8-të të Biologjisë

Punimi i provimit për nxënësit ekselentë në klasën e 8 të Biologjisë, Departamenti i Edukimit dhe Trajnimit Tien Hai, Thai Binh për vitin shkollor 2016-2017. Provimi përbëhet nga 7 pyetje ese me kohë testimi 120 minuta. Seksioni i përgjigjeve dhe shkalla e detajuar e rezultateve janë përditësuar plotësisht dhe saktë nga ne. Me këtë provim shpresojmë se do t’i ndihmojë studentët në procesin e studimit për provim.

Provimi për nxënës të shkëlqyer në klasën e 8-të të Biologjisë në shkollën e mesme Xuan Thang, Thanh Hoa në vitin shkollor 2016-2017

Provimi për nxënës të shkëlqyer në klasën e 8-të të Biologjisë në shkollën e mesme Nguyen Trai, Nghe An në vitin shkollor 2016-2017

Provimi për nxënës të shkëlqyer në klasën e 8-të të Biologjisë në shkollën e mesme Bang Phuc, Ha Tinh në vitin shkollor 2016-2017

Provimi për nxënës të shkëlqyer në klasën e 8-të të Biologjisë në shkollën e mesme Nguyen Khac Vien, Ha Tinh në vitin shkollor 2016-2017

DHOMA E EDUKIMIT DHE TRAJNIMIT
PARA HAI
PROVIMI I STUDENTIT TË NIVELIT TË QARKUT
VITI SHKOLLOR 2016 – 2017
Lënda: Biologji 8
(120 minuta kohë pune)

Pyetja 1 (2.5 pikë)

1. Krahasoni ndryshimin midis indit muskulor skeletor dhe indit të muskujve të lëmuar?

2. Pse ndryshon temperatura e ambientit, por temperatura normale e trupit të njeriut është gjithmonë e qëndrueshme në 37C dhe nuk luhatet më shumë se 0.5C?

Pyetja 2 (2.5 pikë)

1. Kur takoni dikë me një kockë të thyer, a duhet ta drejtoni kockën e thyer? Pse? Kur takoj dikë me këmbë të thyer, si duhet ta trajtoj?

2. Vërtetoni se kocka është një organ i gjallë?

Pyetja 3 (3.0 pikë)

1. Shpjegoni pse të moshuarit që janë ulur nuk duhet të hanë ushqime të pasura me kolesterol?

2. Tek fëmijët, rrahjet e matura të zemrës janë 120 – 140 herë / minutë. Sipas jush, a rritet apo ulet kohëzgjatja e një cikli kardiak tek fëmijët? Rrahjet e zemrës së një foshnje janë 120 rrahje/min, bazuar në një cikël standard njerëzor, llogaritni kohëzgjatjen e fazave në ciklin e foshnjës.

Pyetja 4: (3.0 pikë)

1. Ju lutemi shpjegoni thënien: Thjesht ndaloni frymëmarrjen për 3-5 minuta, gjaku përmes mushkërive nuk do të ketë O2 për të marrë.

2. Pse ende duhet të marrim frymë më shpejt kur ndalojmë vrapimin për pak kohë përpara se frymëmarrja të kthehet në normalitet?

Pyetja 5: (3.0 pikë)

1. Nëse mbetjet në zorrën e trashë për ndonjë arsye lëvizin shumë shpejt ose shumë ngadalë në krahasim me normalen, çfarë do të rezultojë? Shpjegoni?

2. Ka epruveta A, B, C, D. Çdo epruvetë A dhe B përmban 2 ml paste niseshteje, çdo epruvetë C dhe D përmban 2 ml suspension të bardhë veze. Vazhdoni të shtoni 2 ml pështymë në çdo tub A dhe C dhe 2 ml tretësirë ​​pepsine në çdo tub B dhe D. Provëzat A dhe B matin pH = 7,2, epruvetat C dhe D pH = 2,5. Të gjithë epruvetat u vendosën në një banjë uji me temperaturë të mbajtur në 37 .C për 15 minuta. Në cilën epruvetë ndodh reaksioni kimik? Nëse në trupin e njeriut, në cilën pjesë të aparatit tretës mund të zhvillohet reaksioni? Shpjegoni?

Pyetja 6: (3.0 pikë)

1. Pse shfaqen shpesh aknet në moshën shkollore?

2. Cili është thelbi i procesit të formimit të urinës?

3. Cili nga aktivitetet e mëposhtme ndikon në rritjen ose uljen e vëllimit të urinës tek njerëzit? Shpjegoni?

a. Hani sasi të mëdha ushqimesh të kripura.

b. Luaj sport (si futbolli).

Pyetja 7: (3.0 pikë).

1. Pse shpesh trauma në pjesën e pasme të qafës është fatale?

2. Një person i cili ishte në një aksident trafiku ishte i paralizuar në anën e djathtë të trupit. Sipas jush, ku në tru është i dëmtuar personi? Pse?

3. Pse njerëzit me verbëri natën nuk shohin ose shohin shumë keq në muzg? Pse kur drita është shumë e ulët, syri nuk e njeh ngjyrën e objektit?

Përgjigjet e provimit për nxënësit ekselentë në klasën 8 të Biologjisë

pyetja 1

1. Krahasoni ndryshimin midis indit muskulor skeletor dhe indit të muskujve të lëmuar

Indet e muskujve skeletorë

Indet e muskujve të lëmuar

Cilindër i gjatë

Romb, majë me majë

Qeliza shumëbërthamore, tërthore të strijuara.

Qelizat kanë një bërthamë të vetme, pa strija horizontale.

Formon muskuj, ngjitet në kockat në sistemin lokomotor

Krijo kështjellën e brendshme

Duke vepruar sipas dëshirës

Aktivitet i padëshiruar

2. Temperatura e mjedisit ndryshon, por temperatura e trupit të njeriut mbetet e qëndrueshme në 37C dhe nuk luhatet më shumë se 0.5C është sepse trupi krijon një ekuilibër midis termogjenezës dhe procesit ekzotermik:

 • Kur temperatura e ambientit është e lartë, trupi i reziston nxehtësisë duke reduktuar prodhimin e nxehtësisë dhe duke rritur shpërndarjen e nxehtësisë nga trupi: Enët e gjakut nën lëkurë zgjerohen, duke rritur djersitjen sepse uji që ekskretohet do të sjellë një pjesë të nxehtësisë së trupit në mjedisi.
 • Kur temperatura e ambientit bie ndjeshëm, trupi redukton humbjen e nxehtësisë duke ngushtuar enët e gjakut nën lëkurë, duke kontraktuar muskujt e këmbëve për të reduktuar humbjen e nxehtësisë (duke mbajtur nxehtësinë e trupit).

Fjali 2

së pari.

* Kur takoni dikë që ka një aksident me një kockë të thyer, nuk duhet ta drejtoni kockën e thyer sepse mund të shkaktojë që koka e kockës së thyer të prekë enët e gjakut dhe nervat dhe mund të grisë muskujt dhe lëkurën.

* Si të silleni me dikë që ka një aksident me një këmbë të thyer:

 • Vendoseni viktimën të shtrihet ende.
 • Përdorni garzë ose një leckë të pastër për të fshirë butësisht plagën.
 • Kryeni ndihmën e parë.
  • Vendosni dy mbajtëse druri 30-40 cm të gjata, 4-5 cm të gjera në të dyja anët e kockës së thyer dhe rreshtoni mbajtësin me garzë ose një leckë të pastër të palosur të trashë në skajet e kockave. Pozicionimi i detyruar në 2 vende të kokës së splinit dhe 2 anët e kockës së thyer
  • Pas pozicionimit, aplikoni një fashë mjekësore ose fashë për personin e dëmtuar. Ngjisni me shirit nga kyçi i këmbës dhe mbështilleni fort rreth zonës së thyer të këmbës. Më pas transferoni viktimën në spital.

2. Kocka është një organ i gjallë sepse:

 • Kocka përbëhet nga pllaka të kalcifikuara të bëra nga indi lidhor, që përmbajnë qeliza kockore.
 • Qelizat kockore kanë të gjitha karakteristikat e jetës: ushqimin, rritjen, frymëmarrjen, sekretimin, riprodhimin, induksionin… si llojet e tjera të qelizave.
 • Funksioni i përbërësve të kockës është si më poshtë:
  • Periosteumi riprodhues prodhon ind kockor të fortë dhe sfungjer.
  • Tubulat e kockave përmbajnë palcë të kuqe, të aftë për të prodhuar qeliza të kuqe të gjakut
  • Kockat rriten në gjatësi dhe gjerësi.

Vargu 3

1. Të moshuarit që janë ulur nuk duhet të hanë ushqime të pasura me kolesterol sepse:

 • Kolesteroli është i bollshëm në mish, vezë, qumësht… të hash shumë do të rrisë rrezikun e aterosklerozës.
 • Në këtë sëmundje, kolesteroli infiltron në murin e enëve të gjakut i shoqëruar me infiltrim të joneve të kalciumit, duke shkaktuar ngushtimin, ngurtësimin dhe atrofinë e enëve.
 • Ateroskleroza e bën të vështirë transportin e gjakut në enët e gjakut, trombocitet thyhen lehtësisht dhe formojnë mpiksje, duke shkaktuar stazë ose mbyllje (veçanërisht e rrezikshme në arteriet koronare që ushqejnë zemrën, duke shkaktuar sulme në zemër). , në arteriet cerebrale që shkaktojnë goditje në tru).
 • Arteriet aterosklerotike janë gjithashtu të ndjeshme ndaj aterosklerozës, duke shkaktuar komplikime serioze si gjakderdhje stomaku, gjakderdhje truri, madje edhe vdekje.

2.

* Kohëzgjatja e një cikli kardiak tek fëmijët është: 60/120 = 0,5 s

=> Kohëzgjatja e një cikli kardiak tek fëmijët zvogëlohet.

* Kemi raportin e kohës së tkurrjes atriale: tkurrje ventrikulare: faza e përgjithshme e dilatimit = 0.1 : 0.3 : 0.4

Pra, kohëzgjatja e fazave të ciklit kardiak të foshnjës është:

 • Faza e tkurrjes atriale: 0,1 x 0,5/0,8 = 0,0625 s
 • Tkurrja ventrikulare: 0,3 x 0,5/0,8 = 0,1875 s
 • Faza e përgjithshme e zgjerimit: 0,4 x 0,5/0,8 = 0,25 s

(Nxënësit bëjnë mënyra të tjera, nëse janë të sakta, përsëri japin pikët maksimale)

Vargu 4

së pari.

 • Në 3-5 minuta të ndërprerjes së frymëmarrjes, ajri në mushkëri ndalon së qarkulluari, por zemra ende rreh, gjaku nuk ndalon së qarkulluari nëpër kapilarët, shkëmbimi i gazit në mushkëri gjithashtu nuk ndalet, O2 në ajër në mushkëri shpërndahet vazhdimisht në gjak, CO2 përhapje pa ndalesë.
 • Prandaj, përqendrimi i O2 Ajri në mushkëri është aq i ulët sa nuk ka presion të mjaftueshëm për t’u shpërndarë në qarkullimin e gjakut.

2. Kur ndalojmë vrapimin, përsëri duhet të marrim frymë më shpejt për pak kohë përpara se frymëmarrja të kthehet në normalitet, sepse:

 • Gjatë vrapimit, trupi ka një metabolizëm të fortë për të gjeneruar energji, dhe në të njëjtën kohë lëshon shumë CO.2
 • Për shkak të CO2 akumulohet në gjak, kështu që stimulon qendrën e frymëmarrjes që të punojë shumë për të eliminuar CO2 jashtë trupit.
 • Për sa kohë që sasia e CO2 Kur presioni i gjakut kthehet në normale, ritmi i frymëmarrjes do të kthehet në normale.

Pyetja 5

së pari.

 • Nëse mbetjet lëvizin ngadalë, kjo çon në kapsllëk, sepse shumë ujë ripërthithet.
 • Nëse mbetjet lëvizin shumë shpejt, më pak ujë riabsorbohet, duke çuar në jashtëqitje të lirshme.

2.

* Tubat A dhe D kanë një reaksion kimik që po zhvillohet.

* Reaksionet intraduktale A mund të ndodhin në gojë, stomak (në fazat e hershme) dhe zorrët e vogla sepse:

 • Në zgavrën me gojë, një pjesë e niseshtës së pjekur konvertohet nga enzima Amylase në pështymë në sheqer Mantozo (t = 37C, pH = 7,2.
 • Në stomak, një pjesë e vogël e niseshtës vazhdon të zbërthehet nga enzima amilazë (e cila është përzier mirë nga zgavra e gojës) në sheqer maltozë në një fazë të hershme, kur ushqimi nuk është përzier me lëngun e stomakut.
 • Në zorrën e hollë është plot me enzima që shpërbëjnë molekulat komplekse të ushqimit: niseshteja dhe sheqeri i dyfishtë zbërthehen nga enzimat në sheqerna të thjeshta.

* Reagimi në tubin D mund të ndodhë në stomak pasi HCl ka ndryshuar në pH = 2,5 dhe ndodh në zorrën e vogël

 • Në stomak, proteina në suspensionin e të bardhës së vezës konvertohet nga enzima Pepsin në një proteinë me zinxhir të shkurtër (3-10 aminoacide), nën temperaturën 37C, pH = 2,5.
 • Zorra e hollë është plot me enzima që shpërbëjnë molekulat komplekse të ushqimit: Proteinat shpërbëhen nga enzimat në aminoacide.

Vargu 6

1. Në moshën e mësimdhënies shfaqen shpesh puçrrat sepse në moshën e mësimdhënies rritet sekretimi i gjëndrave dhjamore nën lëkurë, keratinizohet goja e gjëndrave dhjamore që ndodhen në qime, duke bërë që dhjami të grumbullohet për të formuar akne. vezët

2. Thelbi i procesit të formimit të urinës është filtrimi i gjakut dhe largimi i mbetjeve, toksinave dhe substancave të tepërta nga trupi për të ruajtur stabilitetin e mjedisit në trup.

3.

a, Ngrënia e kripës bën që sasia e kripës në trup të rritet gradualisht, duke çuar në nevojën për të pirë shumë ujë për të hequr kripën nga trupi. Kështu që sasia e urinës do të rritet.

b, Të luash sport ose të bësh punë të rënda do të çojë në djersitje të madhe, frymëmarrja e shpejtë prodhon shumë avuj uji, kështu që sasia e ujit që ekskretohet nga veshkat zvogëlohet, duke çuar në një ulje të prodhimit të urinës.

Vargu 7

1. Sepse medulla përmban qendrën e rregullimit të frymëmarrjes dhe rregullimit kardiovaskular. Nëse medulla oblongata është e dëmtuar => ndikon shumë në aktivitetet e frymëmarrjes dhe kardiovaskulare -> e lehtë për të vdekur

2. Personi ka dëmtime në hemisferën e majtë të trurit sepse: Shumica e nervave të trurit kryqëzohen në medulla oblongata ose në palcën kurrizore. Prandaj, dëmtimi i njërës anë të trurit do të paralizojë pjesët e trupit në anën e kundërt.

3.

* Njerëzit me verbëri natën nuk shohin mirë në muzg ose nuk shohin shumë keq sepse:

 • Në membranën retikulare, ekzistojnë dy lloje qelizash receptore vizuale: kone që marrin stimuj të fortë të dritës dhe stimuj ngjyrash dhe qeliza shufra që marrin stimuj me dritë të ulët që na ndihmojnë të shohim qartë natën dhe nuk i perceptojmë stimujt e dritës.stimulimi i ngjyrës.
 • Njerëzit me verbëri natën u mungon vitamina A (kjo vitaminë është lënda e parë për të krijuar rodopsinën, përbërësi që ndihmon në thithjen e dritës së qelizave të shufrës), kështu që qelizat e shufrës nuk do të funksionojnë. Pra, në muzg, drita është e ulët, sytë nuk mund të shohin ose të shohin shumë keq.

* Në dritë të ulët, ngjyra e objekteve nuk mund të dallohet sepse në dritë të ulët ose pa dritë, konet janë joaktive, vetëm shufrat janë aktive. Por qelizat e shufrës janë të afta të marrin vetëm stimuj të dritës, por jo stimuj të ngjyrave, kështu që ato nuk mund të njohin ngjyrën e objekteve.

Shënim: Gjatë procesit të notimit, ekzaminuesi mund t’i ndajë idetë në pjesë më të vogla për të dhënë pikë sipas paraqitjes së studentit, por duhet të jenë të sakta sipas përgjigjes. Rezultati i të gjithë provimit është deri në 0,25 pikë.


Vlerësoni këtë postim

Vlerësoni këtë postim

Trên đây là bài viết Đề thi học sinh giỏi môn Sinh học lớp 8 Phòng GD&ĐT Tiền Hải, Thái Bình năm học 2016 – 2017 của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Tham Khảo Thêm:  Đón Mùa Giáng Sinh Ấm Áp Cùng Ảnh Đẹp

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *