Phân tích cảm hứng về đất nước của nhà thơ Hoàng Cầm, Tố Hữu và Chế Lan Viên qua những sáng tác: – Bên kia sông Đuống (1948). – Việt Bắc (1954). – Tiếng hát con tàu (1960)

Rate this post

Tema: Analiza e frymëzimeve për vendin e poetëve Hoang Cam, To Huu dhe Che Lan Vien përmes kompozimeve: – Përtej lumit Duong (1948). – Viet Bac (1954). – Këndimi i anijes (1960)

SUGJERON

Para së gjithash, duhet të kuptoni konceptin e “frymëzimit” të përmendur në temë.

Frymëzimi zakonisht i referohet një gjendjeje të veçantë mendore. Kur vëmendja është shumë e përqendruar, kur ka një dridhje të fortë në zemër, imagjinata e artistit bëhet e pasur, krijimtaria është veçanërisht e efektshme.

Kështu, të flasësh për frymëzim do të thotë të flasësh për atë që është unike për autorin, në kohë specifike. Prandaj, ka mundësi që i njëjti autor, të ketë shkruar të njëjtën temë, por frymëzimi në ato vepra nuk është saktësisht i njëjtë.

Për t’ia dalë mbanë me këtë temë, nga njëra anë duhet parë shprehjet në përmbajtjen e frymëzimit për vendin (lidhja e gjakut me atdheun, dashuria e thellë për revolucionin, krenaria kombëtare, urrejtja për vendi). Armiqtë…).

Në përgjithësi, kjo përmbajtje shfaqet në shumë poezi dhe nuk është e vështirë të identifikohet. Nga ana tjetër, më e rëndësishmja, është më e vështirë të vësh në dukje ngjyrat e ndryshme në frymëzimin e vendit të secilit poet: Hoang Cam nuk është si To Huu, To Huu është i ndryshëm nga Che Lan Vien. Për ta bërë këtë, natyrisht, është e nevojshme të shihet identiteti i veçantë që krijon vlerën estetike të secilës poezi. Kujdes nga tendenca për të cituar referenca në veprat e përmendura në titull për të ilustruar shprehjet e njohura të patriotizmit.

Në përgjithësi, tema e mësipërme është mjaft e ndërlikuar për shumicën e studentëve. Artikulli i mëposhtëm ka bërë shumë përpjekje, por në fund nuk është e pashmangshme që të përhapet konturi.

DETYRA

Duke menduar për paraardhësit tanë, ne jemi të lumtur dhe krenarë për imazhin e mbretit Hung që ndërtoi vendin. Vendi ynë ka një histori mijëra vjeçare. Sa shumë poetë shkruajnë me pasion për vendin. Është bërë imazhi që fokuson emocionet e poetëve. Kur vendi është në luftë, poezitë e shkruara për vendin dhe njerëzit janë burim inkurajimi për të gjithë popullin dhe një armë efektive për të mposhtur armikun. Prandaj, nga viti 1945 deri në 1975, shkrimtarët dhe artistët u përqendruan në përshkrimin e imazhit të Atdheut. Përtej lumit Duong nga Hoang Cam, Viet Bac nga To Huu dhe Këndimi i anijes nga Che Lan Vien janë tre poezi tipike që shprehin frymëzimin për vendin në këtë fazë.

“Letërsia është një pasqyrë që pasqyron kohën”. Prandaj, një vepër letrare do ta kuptojmë më mirë, po të njohim pak rrethanat historike në të cilat ka lindur.

Në luftën nacionalçlirimtare, më shumë se kurrë dashuria për vendin duhet të shprehet me veprim. Shkrimtarët, përveç detyrimit për të mbajtur armën për të luftuar armikun, duhet të mbajnë edhe një por për të inkurajuar shpirtin luftarak të të gjithëve. Patriotizmi dhe dashuria e shkrimtarit për popullin shprehet në faqe të vlefshme që tërheqin lexuesit.

Në poezinë Përtej lumit Duong, për Hoang Camin, atdheu është toka e Kinh Bacit, vendi ku është varrosur kërthiza e poetit. Paragrafi hapës i kësaj poezie të famshme pasqyron këndvështrimin e poetit nga kjo anë – toka e lirë, ku poeti merr pjesë në veprën e rezistencës, në “anën tjetër të lumit Duong” ku armiku sapo ka pushtuar:

bebe e trishtuar per cfare

Të çova në lumin Duong

Njëherë e një kohë, rëra ishte e bardhë e sheshtë.

Frymëzimi i një lumi të qytetit të lindjes e solli Hoang në vargjet e poezisë “sikur të binte nga qielli blu”. Sa i bukur është lumi në formën e tij poetike, lirike, nën diell.

Tham Khảo Thêm:  Tải Hình Nền Về Ngày Lễ Noel Đẹp Nhất

Lumi Duong largohet Një përrua me gaz

Shtrirë në anë në rezistencën afatgjatë.

Forma “e anuar” e lumit ende i bën shumë njerëz të ndihen të çuditshëm. Ndoshta lumi shikohej nga sytë “të dehur” të poetit. duhet të shohësh se është vizioni i mendjes. Prandaj imazhi poetik është pak ëndërrimtar, skena poetike mund të shtyhet nga emocionet. Lumi ngjall një fshat të qetë dhe të bukur. Natyra e vendit në miniaturë në imazhin delikat të një lumi. Pa një lidhje të pasionuar me lumin Duong dhe pa autenticitetin e bollshëm të emocioneve, si mundi Hoang Cam të krijonte një lumë kaq mbresëlënës Duong në poezi? Toka simpatike dhe e bukur Kinh Bac ngjall dashuri. Frymëzimi për një vend të bukur, një fshat me shumë specialitete është burimi për të krijuar poezi krenare.

Atdheu ynë është orizi aromatik ngjitës

Dong Ho piktura e pulave dhe derrave me goditje të freskëta dhe të qarta,

Ngjyra kombëtare është e ndezur në letrën e mesazhit.

Është një vend i bukur dhe i pasur me traditë. Aty ka njerëz vërtet të dashur. Një popull paqësor, rrezatues, shumë vietnamez në poezi shfaqet plot dashuri:

Vajzat që kafshojnë vetëm arrë betel

Njerëz të moshuar me flokë të bardhë

Vajzat shushurijnë pantallonat kafe.

Imazhi i një vajze të bukur dhe të butë Kinh Bac është pikërisht imazhi i një vajze vietnameze fshatare atë ditë. “Fytyrat e sythave të lotusit” janë kaq të lezetshme, buzëqeshjet e tyre janë kaq simpatike, sharmi i pafajësisë dhe sharmit. Perandori duhet t’i ketë dashur njerëzit Kinh Bac deri në fund të zemrës së tij, kështu që ai ishte aq i dashur për të parë vajzat “Të buzëqeshur si dielli i vjeshtës”. Ajo buzëqeshje ka edhe shpirt, është si dielli vezullues i vjeshtës, që rrezaton kaq shumë. Frymëzimi i njerëzve i krijoi këto poezi. Por Hoang Cam shkroi Përtej lumit Duong jo vetëm për shkak të frymëzimit të një vendi të bukur, por edhe për shkak të ndjenjës së një vendi të traumatizuar nga krimet e përgjakshme të armikut. Dashuria e atdheut këtu është pikëllimi dhe zemërimi për vlerat kulturore të kombit, skenat e jetës paqësore dhe paqësore të njerëzve të shkatërruar, dhimbja e hidhur para fateve të njerëzve, fatkeqësia e njerëzve të dashur dhe të shtrenjtë në atdheun e tyre. Poema është një nostalgji. E tashmja dhe e shkuara, dhimbja dhe lumturia janë të ndërthurura në poezi. Por pikëllimi dhe keqardhja janë ende frymëzimi më i lartë:

Atdheu ynë nga dita e tmerrshme

Armiku ngriti një zjarr të ashpër

Fushat e mia janë tharë

Shtëpia jonë është në zjarr

Vargjet me gjatësi të ndryshme dhe të shkurtra shprehin ndjenjat e dhimbshme të poetit para skenës së atdheut të tij të dashur që po shkatërrohej nga armiku. Sa më të pasionuar pas produkteve kulturore shpirtërore që duhen ruajtur, aq më e dhimbshme është kur ato nëpërkëmben dhe shkatërrohen:

Nënë dhe bir tufë derrash yin dhe yang

Ndarja e dy rënieve

Dasma e miut është plot gëzim

Ku shkoni tani?

Imazhi i dhimbshëm i njerëzve Kinh Bac portretizohet në mënyrë të gjallë dhe freskuese. “Nënë e bijë zhytjeje”, “Dasma me miu” është imazhi i jetës shpirtërore të qenieve njerëzore. Fotot e grisura të derrave dhe minjve janë gjithashtu dhimbja e ndarjes së njerëzve Kinh Bac. Atmosfera e pikëlluar dhe e zymtë e një fshati ndihet me një zemër dhembshurie dhe keqardhjeje:

Tham Khảo Thêm:  Giáo án lớp 3 – Tuần 32

Gjethet e shpërndara para çadrës

Disa njolla gjaku në një pasdite dimri.

Perëndimi i kuq i diellit i kujton poetit ngjyrën e gjakut në qiell. Dhimbja e njeriut është edhe dhimbja e qiellit dhe e tokës. Dy vargje që evokojnë katër vdekje, vdekjen e një gjetheje, vdekjen e një populli të ndershëm, vdekjen e një dite e një viti. Dhimbja u shtyp në shpirtin e poetit. Prandaj, skena në sytë e njeriut është e mbushur me melankoli. Vendi u shkatërrua dhe një popull që vuante u ndërtua me sukses nga Hoang Cam, nga ai pikëllim, Hoang Cam shprehu dëshirën e tij që vendi të çlirohej. Besimi dhe dëshira e poetit u shpreh plotësisht përmes frymëzimit për vendin dhe popullin.
Me Viet Bac, vendi nuk duket aq i dhimbshëm sa në Hoang Cam’s Across the Duong River. Kryeqyteti i Rezistencës Viet Bac është mishërimi i vendit në ato vite. Veçori unike e poezisë është përkatësia etnike e shprehur si në përmbajtje ashtu edhe në formë. Vendi këtu ka një bukuri idilike dhe të thellë të fuqisë potenciale latente të ngjallur gjatë revolucionit dhe rezistencës. Poema është edhe një nostalgji. Nostalgji për kujtimet e mira të njerëzve dhe luftën e rezistencës. E shkuara nuk është larg. Prandaj, kur e mendon, emocioni tek poeti është më i fortë. Ajo nostalgji i ka frymëzuar poetët të krijojnë poezi të mbushura me dashuri, duke lavdëruar ndjenjat e ushtrisë dhe lidhjen e njerëzve, autori rikrijon një skenë ndarjeje, lidhjeje dhe prekjeje:

Këmishë indigo për ndarje

Ne mbajtëm dorën e njëri-tjetrit, nuk dinim çfarë të thonim

Këmisha e thjeshtë indigo është një simbol për njerëzit e Viet Bac. Frymëzimi i njerëzve të dashurisë ka krijuar poezi të ëmbla dhe plot dashuri. Autori huazon nostalgjinë e çiftit për të folur për ndjenjat e ushtarëve për banorët e Viet Bac. Viet Bac ka pyje të bukur, ku njerëzit dhe natyra janë në harmoni.

Pyll i gjelbër, lule bananeje të kuqe të ndezura

Drita e diellit e thikës High Pass me palosje

Dita e pranverës ëndërron pyll me lulëzim të bardhë

Mbani mend personin që thur kapelën dhe mpreh çdo fije.

Në veçanti, thellësisht e pasionuar është nostalgjia për popullin idilik të Viet Bac me revolucionin:

Mbani mend çdo version të tymit dhe vesës

Herët vonë natën, zjarri i të dashurit vjen në shtëpi

Përditshmëria e njerëzve të rezistencës përshkruhet qartë përmes nuancave të ndryshme të nostalgjisë.

Nostalgjia e jetës së rezistencës në zonën e luftës në Viet Bac, ditët e vështira por heroike të ushtrisë dhe popullit tonë janë portretizuar nga poeti me imazhe epike:

Rrugët e mia të Vietnamit të Veriut

Nata gjëmon si lëkundet toka

… Qytetarët ndezin me kuq çdo grup

Gjurmët e grimcuara me zjarr fluturues

Në veçanti, historia e luftës së rezistencës shprehet në një atmosferë emocionuese, me vullnetin dhe forcën e Vietnamit. Është imazhi i një vendi heroik, i një populli heroik në luftë, frymëzimi për vendin është gjithashtu konvergjent dhe kristalizues në shprehjen e figurës së liderit:

Ku është zymtësia e armikut?

Duke parë në Viet Bac: Xha Ho shkëlqen shumë

Ku dhimbja të garojë

Duke parë prapa në Viet Bac, por duke rritur morrat

Lavdëroni ndjenjën ushtarake, forcën e masave dhe talentin e udhëheqësit të rezistencës. Huu i bëri punën politike të një poeti komunist. Por për shkak se emocionet tek poeti janë reale, këto poezi kanë ende fuqinë për të lëvizur. Viet Bac është poema epike e luftës së rezistencës, që pasqyron ditët e mundimshme dhe heroike të luftës së rezistencës kundër francezëve, duke kristalizuar ndjenjat e mëdha të popullit vietnamez.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi học kì 2 lớp 1 môn Tiếng Việt trường Tiểu học Vân Phú, Phú Thọ năm học 2021 – 2022

Me Ship Singing të Che Lan Vien-it, vendi nuk është imazhi i një fshati Kinh Bac. Ashtu si Viet Bac, vendi është imazhi i “kryeqytetit të rezistencës” në të kaluarën. Che Lan Vien shkroi për kujtimet e bukura me njerëzit gjatë viteve të vështira të rezistencës. Anija ka një kuptim simbolik si një aspiratë që thërret, duke i bërë thirrje poetit dhe të gjithëve, të heqin qafe egon e ngushtë e të ngërçuar, t’i kthehen popullit dhe Id-ve me shenjë. Ky është një vend i ndritshëm, vezullues, jo i dhimbshëm si në anën tjetër të lumit të Hoang Cam. ende një tingull krenar kur poeti mendon për veriperëndimin:

Në veriperëndim! Oh dhjetë vjet veriperëndim

Toka e shenjtë, pylli ka qenë heroik

Aty ku gjaku na pikon shpirtin në tokë

Tani fruta të pjekura me bollëk të hershëm të pranverës

Por ende një nostalgji e vazhdueshme. Poezia duket se sapo është shqiptuar, duke mbetur në mendjen e lexuesit. Ne gjithashtu vendosemi në heshtje, por jemi nostalgjikë për një fshat të largët. Anija në nostalgjinë e poetit solli me vete kujtime të bukura për ushtrinë dhe njerëzit. Frymëzimi i njerëzve e ndihmoi Che Lan Vien të krijonte vargje të bukura:

I takoj përsëri njerëzit si një dre që kthehet në një përrua të vjetër

Bari mirëpret muajin e dytë hënor, dallëndyshja takon stinën

Si një fëmijë i uritur që takon qumështin

Djepi u ndal papritmas takoi dorën që zgjati

Dashuria e poetit për njerëzit si ligj i natyrës është shumë e afërt. Veriperëndimi në zemrën e poetit, jo vetëm në mendimet e tij:

Aty ku qëndrojmë ne që çojnë një qëndrim

Kur të marrim tokën e shpirtit!

Veriperëndimi është bërë shpirti i poetit. Frymëzimi për vendin këtu ka krijuar poezi therëse, intelektuale me përgjithësim të gjerë, vendi përfshin edhe njerëzit dhe mbarë kombin.

Faleminderit Hoang Cam, To Huu dhe Che Lan Vien që sollën imazhe të bukura të vendit dhe njerëzve. Frymëzimi për vendin është frymëzimi kryesor për të gjithë periudhën letrare 1945 – 1975, duke krijuar vepra poetike vërtet të vlefshme që lëvizin shpirtrat e lexuesve, duke i bërë ata jo vetëm më krenarë dhe më të dashur për atdheun e tyre, por edhe të mendojnë për përgjegjësinë e tyre në ndërtimin e një vend me i bukur.

Vlerësoni këtë postim

Artikulli analizon frymëzimin për vendin nga poetët Hoang Cam, To Huu dhe Che Lan Vien përmes kompozimeve: – Përtej lumit Duong (1948). – Viet Bac (1954). – Kënga e anijes (1960) u shfaq së pari në Cakhia TV

Trên đây là bài viết Phân tích cảm hứng về đất nước của nhà thơ Hoàng Cầm, Tố Hữu và Chế Lan Viên qua những sáng tác: – Bên kia sông Đuống (1948). – Việt Bắc (1954). – Tiếng hát con tàu (1960) của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *