Phân tích Chiếu dời đô của Lí Công Uẩn

Rate this post

Zhvendosja e kryeqytetit është një dokument me rëndësi të madhe historike, që tregon vizionin e mençur të Ly Cong Uan. Në analizën e mëposhtme, studentët jo vetëm që mund të shohin mençurinë dhe urtësinë e Ly Thai To, por edhe të ndiejnë vullnetin e mbështetjes te vetja dhe vetëbesimit të popullit Dai Viet në rritje.

Tema: Analiza e zhvendosjes së kryeqytetit nga Ly Cong Uan

Tabela e përmbajtjes së artikullit:
I. Skicë e detajuar
1. Mësimi i hapjes
2. Trupi
3. Përfundim
II. Shembull ese

analiza e rezultateve të punës së tij

Një analizë e zhvendosjes së kryeqytetit nga Ly Cong Uan

I. Përmbledhje e analizës së projektit të zhvendosjes së kapitalit të Ly Cong Uan (Standard)

1. Mësimi i hapjes

Autori dhe përmbledhja e punës.

2. Trupi

a. Koncepti i projektimit (referojuni tekstit shkollor).

b. Bazat dhe argumentet për lëvizjen e kryeqytetit:
– Komentoni se lëvizja e kryeqytetit nga lashtësia në moderne është gjithmonë e nevojshme dhe shpesh ndodh në shumë dinasti:
+ Shang gjithashtu e zhvendosi kryeqytetin 5 herë.
+ Dinastia Chu gjithashtu e zhvendosi kryeqytetin 3 herë.
“Qëllimi i lëvizjes së kryeqytetit është për hir të popullit, për hir të vendit, kështu që “do të vendosë kryeqytetin në qendër, të komplotojë një biznes të madh, të planifikojë përjetësinë për fëmijët dhe nipërit”, dhe veçanërisht zhvendosja e kryeqytetit është në thelb “mbi ligjin”. vullneti i qiellit, nën vullnetin e popullit.”
– Përfitimi i lëvizjes së kryeqytetit është “transport ujor afatgjatë, dogana të begata”.
– Duke përmendur shembullin e dy dinastive Dinh dhe Le, “sipas vullnetit të tyre, duke shpërfillur urdhrat e qiellit”, duke e mbajtur kryeqytetin në një vend përgjithmonë, duke bërë që “dinastia të mos zgjasë shumë, pasuritë janë të shkurtra, qindra familje kanë për të vdekur.shpenzimet, gjërat nuk janë përshtatur”.
=> Lëvizja e kryeqytetit në kalanë e Dai La u bë një gjë e drejtë dhe e drejtë, duke zbuluar talentin, largpamësinë e mbretit, si dhe mirëkuptimin dhe shqetësimin për njerëzit. Në të njëjtën kohë, lëvizja e kryeqytetit në këtë kohë është një punë thelbësore, në përputhje me fatin e parajsës, duke treguar frymën e pavarësisë, mbështetjen te vetja dhe rritjen e Dai Viet.

c. Arsyet për zhvendosjen e kryeqytetit në Dai La:
– Historia: Dai La ka qenë vendi ku Cao Vuong, dmth. Cao Bien, një mandarinë e dinastisë Tang që ka qenë mbrojtësi perandorak i Giao Chau (vendi ynë në të kaluarën) zgjodhi për të qenë kryeqytet.
– Gjeografia: Dai La është vendi “qendra e parajsës dhe tokës”, “terreni është i gjerë dhe i rrafshët”, “toka është e lartë dhe e hapur” që është jashtëzakonisht e përshtatshme për njerëzit për t’u vendosur, dhe gjithashtu është një vend i përshtatshëm. për zhvillimin ekonomik, politik dhe kulturor.
– Feng shui: Dai La Citadel është vendi ku ka “rrokulliset dragoi, tigri ulet”, “mjaft në jug, veri, lindje dhe perëndim”, “i përshtatshëm për të parë lumë dhe mbështetur në mal”, => një vend me një terren të bukur, që pranon gjithçka. Favori i qiellit dhe i tokës, duke qenë një vend i favorshëm për t’u gjetur në çdo vend, është zgjedhja më e saktë për të qenë kryeqyteti perandorak përgjithmonë.
– Përfitimet për njerëzit: Nuk ka nevojë të shqetësoheni për përmbytjet, duke çuar në bujqësi të favorshme, pemë të harlisura, jashtëzakonisht të dobishme për zhvillimin ekonomik të vendit.
– Për sa i përket tregtisë, sepse Dai La është “qendra e parajsës dhe tokës”, “një konvergjencë e rëndësishme e katër drejtimeve të vendit”, sigurisht transporti i përshtatshëm, lëvizja e kryeqytetit këtu për të menaxhuar vendin dhe diplomacia dhe tregtia gjithashtu bëhen më shumë. i përshtatshëm.

Tham Khảo Thêm:  [BST] 666+ Stt hạnh phúc đơn giản nhưng vô cùng quý giá

d. Njoftimi për zhvendosjen e kryeqytetit:
– “Dua të mbështetem në avantazhin e asaj toke për të përcaktuar një vend për të jetuar. Çka mendoni ju djema?”, kjo pyetje është edhe urdhër edhe ndjenjë.
=> Duke treguar zemrën e virtytshme dhe të urtë të Ly Thai To, edhe pse ai është fisnik, por prapëseprapë respekton me gjithë zemër mendimet e nënshtetasve të tij, gjithashtu edhe të njerëzve, duke vënë njerëzit si rrënjë për të vazhduar vendimet.
– Mënyra e pyetjeve në fund të orës së mësimit e ka bërë prezantimin objektiv, të kuptueshëm dhe të arsyeshëm, duke mbajtur parimin mbi bindjen në qiell, nën vullnetin e popullit, duke hyrë lehtësisht thellë në zemrat e lexuesve dhe dëgjuesve.

3. Përfundim

Bëni komente.

II. Shembull i analizës së esesë së projektit të zhvendosjes së kapitalit të Ly Cong Uan (Standard)

Ly Cong Uan (974-1028), i njohur gjithashtu si Ly Thai To – mbreti i parë i dinastisë Ly. Fillimisht nga kontinenti Co Phap, autostrada Bac Giang (tani provinca Bac Ninh). Ai ishte një njeri i zgjuar, i talentuar me vullnet të madh kur ishte mandarin nën dinastinë Le që arriti shumë bëma, kur hipi në fron, u bë një mbret i urtë, i urtë dhe vizionar. Gjatë mbretërimit të tij, zhvendosja e kryeqytetit në Dai La ishte një nga ngjarjet tipike që tregonte talentin dhe virtytin e Ly Cong Uan. Dekreti për zhvendosjen e kryeqytetit, i shkruar në vitin 1010, është një projeksion i shkruar nga Ly Thai për veten e tij, me qëllim që të publikojë gjerësisht vendimin për zhvendosjen e kryeqytetit tek i gjithë populli, me argumente dhe prova bindëse, duke pasqyruar aspiratat e njerëzve për të lëvizur kryeqytetin. Një komb i pavarur dhe i bashkuar dhe Atdheu është në rritje.

Chieu është një stil shkrimi i përdorur nga mbreti për të lëshuar urdhra, i shkruar në rimë, prozë ose prozë dhe jepet dhe merret solemnisht. Disa sllajde tregojnë ide të mëdha politike, duke ndikuar në fatin e një dinastie dhe vendi të tërë. Zhvendosja e kapitalit është një prej tyre

“Zhvendosja e kryeqytetit” e Ly Cong Uan është një vepër e shkruar në formën e një kryevepre letrare, por ka paraqitjen e një eseje tipike shembullore, e cila konsiderohet si një tezë politike unike në letërsinë vietnameze.Vietnam mesjetar. Në pjesën e parë të veprës, Ly Cong Uan fokusohet në analizimin e arsyeve, bazës së zhvendosjes së kryeqytetit nga Hoa Lu në Dai La me argumente jashtëzakonisht të mprehta dhe bindëse. Ai komentoi se zhvendosja e kryeqytetit nga e lashta në moderne ishte gjithmonë e nevojshme dhe shpesh ndodhte në shumë dinasti, dhe dha dëshmi në historinë e Kinës së lashtë se edhe dinastia Shang e zhvendosi kryeqytetin 5 herë. Chu gjithashtu e zhvendosi kryeqytetin 3 herë. Më pas autori vuri në dukje me zgjuarsi se qëllimi i lëvizjes së kryeqytetit nuk ishte sipas dëshirës së mbretërve, por gjithçka për njerëzit, për të mirën e vendit, kështu që “dëshiron ta mbajë kryeqytetin në qendër, komploton karma të madhe, plani i përjetshëm për pasardhësit”, dhe veçanërisht lëvizja e kryeqytetit duhet në thelb “të bindet urdhrave të qiellit, më poshtë sipas vullnetit të popullit”, në vend që të jetë në gjendje ta lëvizë atë. Për të përforcuar mendimin e tij për lëvizjen e kryeqytetit, Ly Cong Uan vazhdoi të tregojë përfitimet e lëvizjes së kryeqytetit, të cilat janë “fat afatgjatë i ujit, zakone të begata”. Në të njëjtën kohë, ai përmendi gjithashtu shembullin e dinastive Dinh dhe Le “sipas vullnetit të tyre, duke shpërfillur urdhrat e qiellit”, duke vendosur përgjithmonë kryeqytetin në një vend, duke e bërë “dinastinë jo afatgjatë, pasuritë e shkurtra”. , qindra familje.duhen konsumuar, gjërat nuk përshtaten.” Ky rezultat fatkeq e bëri mbretin të ndihej i trishtuar, gjë që çoi në vendimin për të zhvendosur kryeqytetin, sepse ai nuk donte të përsëriste rrugën e dinastive të mëparshme. Nga kjo, mund të konkludohet se zhvendosja e kryeqytetit në kalanë e Dai La bëhet një gjë e drejtë dhe e drejtë, duke zbuluar talentin, largpamësinë e mbretit, si dhe zemrën e mirëkuptimit dhe shqetësimit për njerëzit. Në të njëjtën kohë, lëvizja e kryeqytetit në këtë kohë është një punë thelbësore, në përputhje me fatin e parajsës, duke treguar frymën e pavarësisë, mbështetjen te vetja dhe rritjen e Dai Viet. Koordinimi delikat dhe ritmik midis arsyes dhe dashurisë së autorit e bën prezantimin bindës dhe fleksibël, jo të thatë dhe të ngurtë.

Tham Khảo Thêm:  Tiếng Anh lớp 8 unit 5 A closer look 1

Pas dhënies së sfondit, si dhe arsyeve legjitime për lëvizjen e kryeqytetit përmes shqyrtimit të historisë dinastike të Kinës dhe Dai Viet. Mbreti vazhdoi të pohonte korrektësinë e zhvendosjes së kryeqytetit nga Hoa Lu në Dai La duke vënë në dukje avantazhet e kështjellës Dai La mbi Hoa Lu për sa i përket historisë, gjeografisë, feng shui-t, tregtisë. , popullsisë, natyrës. Për sa i përket historisë që kthehet në më shumë se 100 vjet më parë, Ly Cong Uan vuri në dukje se Dai La dikur ishte vendi ku Cao Vuong, dmth. Cao Bien, një mandarinë e dinastisë Tang, dikur ishte mbrojtësi perandorak i Giao Chau ( vendi ynë). lashtë) të zgjedhur si kryeqytet. Duke vërtetuar se ky vend duhet të ketë veçori të jashtëzakonshme në krahasim me vendet e tjera për t’u bërë selia e sundimit të Cao Vuong. Për sa i përket gjeografisë, Dai La është vendi “qendra e parajsës dhe tokës”, “terreni është i gjerë dhe i sheshtë”, “toka është e lartë dhe e hapur” që është jashtëzakonisht i përshtatshëm për njerëzit që të vendosen dhe të jetojnë, dhe është gjithashtu një vend i preferuar për të jetuar, zhvillim ekonomik, politik dhe kulturor. Për sa i përket feng shui-t, kështjella Hoa Lu është vendi me “dragoi rrokulliset, tigri ulet”, “mjaft në jug, veri, lindje dhe perëndim”, “i përshtatshëm për të parë lumin dhe mbështetur në mal”. të gjitha këto tregojnë se ky është një vend me bukuri të jashtëzakonshme.Terreni i bukur, duke marrë të gjitha favoret e qiellit dhe të tokës, është një vend i favorshëm për çdo vend që të ketë një të tillë, që është zgjedhja më e saktë për të bërë kryeqytetin perandorak përgjithmonë. Veç kësaj, në aspektin e interesave të njerëzve, falë avantazheve të topografisë, njerëzit nuk duhet të shqetësohen për përmbytjet, duke çuar në bujqësi të favorshme, pemë të harlisura, jashtëzakonisht të dobishme për zhvillimin, zhvillimin ekonomik të vendit. Sa i përket tregtisë, sepse Dai La është “qendra e qiellit dhe tokës”, “një konvergjencë e rëndësishme e katër drejtimeve të vendit”, kështu që sigurisht që është i përshtatshëm për transport, për të lëvizur kryeqytetin këtu për të menaxhuar vendin. dhe diplomacia dhe tregtia gjithashtu bëhet shumë më e përshtatshme. Një arsye tjetër që Ly Cong Uan vendosi të zhvendosë kryeqytetin, Hoa Lu u rikthye në Dai La është sepse, duke pasur parasysh situatën aktuale, vendi ka hyrë në pavarësi dhe vetëbesim për gati 100 vjet, në të kaluarën sepse Dai Viet ishte ende i dobët, gjithmonë subjekt i pushtimit nga Veriu. Prandaj, vendosja e kryeqytetit në Hoa Lu, ku terreni është i rrezikshëm, i rrethuar nga male, bëhet një vijë e fortë fronti për të na ndihmuar të luftojmë armikun me luftë guerile, duke marrë gjithnjë e më shumë armiq. Sidoqoftë, në kohën e Ly Thai To, vendi po zhvillohej gjithnjë e më shumë, ushtria e fuqishme nuk ishte më e përshtatshme për të stacionuar kryeqytetin në Hoa Lu, zhvendosja e kryeqytetit në Dai La ishte një afirmim i vullnetit të popullit për të qenë i pavarur dhe Kombi, ushtria dhe populli ynë i Dai Viet-it sot janë rritur gati për t’i rezistuar çdo pushtimi pa pasur nevojë të mbështetemi në terrenin e thyer malor si më parë.

Tham Khảo Thêm:  Chỉ tiêu tuyển sinh Đại học Bình Dương 2022

Në përfundim të rrëshqitjes, mbreti shkroi: “Unë dua të mbështetem në avantazhet e asaj toke për të përcaktuar një vend për të jetuar. Çfarë mendoni ju djema?”, kjo pyetje ka të dyja kuptimet si urdhër, sepse fillimisht mbreti po nxjerr një dekret për të lëvizur kryeqytetin, por në të njëjtën kohë është edhe emocionale kur mbreti dëshiron të pyesë oborrtarët e tij. synimet. Kjo tregon zemrën e virtytshme dhe të mençur të Ly Thai To, edhe pse ai është një fisnik, por prapëseprapë respekton me gjithë zemër mendimet e nënshtetasve të tij, gjithashtu edhe të njerëzve, duke vënë njerëzit si rrënjë për të kryer vendimet e procesit. Në të njëjtën kohë, ajo zbuloi gjithashtu dëshirën e Ly Thai To për një vend ku mbreti dhe unë ishim dakord, duke arritur unitetin dhe pëlqimin midis njerëzve. Mund të thuhet se mënyra e pyetjeve në fund të orës e ka bërë prezantimin më objektiv, më kuptues dhe të arsyeshëm, duke respektuar parimin e mësipërm duke iu bindur urdhrave të qiellit, nën vullnetin e popullit, duke depërtuar lehtësisht në zemrat e lexuesve. dhe dëgjuesit..

Zhvendosja e kryeqytetit është një ese unike politike që pasqyron aspiratën e popullit tonë për një vend të pavarur dhe të bashkuar, populli ka vullnetin për të qenë të vetë-mjaftueshëm, frymën e bashkimit dhe të njëzemrës, dhe në të njëjtën kohë të tregojë heroizmin e Inteligjenca, mençuria, talenti dhe virtyti i Ly Cong Uan gjatë mbretërimit të vendit në fazën e hershme të dinastisë Ly sapo u krijua. Një vepër e suksesshme jo vetëm që përmban vlerë të thellë të përmbajtjes, por qëndron edhe në artin e arsyetimit rigoroz, argumenteve të mprehta, dëshmive tipike bindëse dhe një stili shkrimi që ndërthur në mënyrë harmonike teorinë me logjikën dhe dashurinë.

——SHKARKONI——-


Dekreti perandorak është një dokument i rëndësishëm historik për politikën dhe historinë e Vietnamit. Për të kuptuar vizionin vizionar të Ly Cong Uan në lëvizjen e kryeqytetit, përveç artikullit Analiza e zhvendosjes së kryeqytetit nga Ly Cong Uanmund t’i referoheni: Hartoni Projektin për lëvizjen e kryeqytetit (Thien Do Chieu), Duke menduar për ndjenjat patriotike dhe dashurinë për njerëzit e shprehur në Chieu duke lëvizur kryeqytetin, gjeneralët e lartë, Analizoni dhe jepni mendimet tuaja për këngën “Heqja e kryeqytetit”Vlerat njerëzore në Zhvendosjen e kryeqytetit të Ly Cong Uan.

Shihni më shumë artikuj të shkëlqyeshëm rreth Pyetje dhe përgjigje të letërsisë

Vlerësoni këtë postim

Vlerësoni këtë postim

Trên đây là bài viết Phân tích Chiếu dời đô của Lí Công Uẩn của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *