Soạn bài Ca dao hài hước

Rate this post

Përmbajtja e kompozimit të një kënge popullore qesharake sot do t’i udhëzojë nxënësit t’u përgjigjen pyetjeve të leximit të të kuptuarit në tekstin shkollor, duke kuptuar kështu konceptin, karakteristikat dhe rolin e këngëve popullore humoristike në jetën e përditshme të fëmijëve të tyre. Le t’i hedhim një sy së bashku.
Tabela e përmbajtjes së artikullit:
1. Përmbledhja nr. 1
2. Përbërja nr 2
3. Përbërja nr.3

Hartoni një këngë të shkurtër me humor 1

Pyetja 1.

Kjo është përgjigja lozonjare e burrave dhe grave që shihet shpesh në këngët popullore. Ajo sjell të qeshura dhe përmban një kuptim të thellë letrar.
– Të kërkosh dasmë është një gjë e rëndësishme në jetë, por djali në këngë përdor imazhe humoristike vetë-përçmuese: drejton një elefant, drejton një buall, drejton një mi, ….
Citimi i dasmës së djalit në 6 fjalitë e para:

Martohet me vajzën që ai synon të udhëheqë elefantin

Udhëni miun e trashë për të ftuar njerëzit, ftoni fshatin

– Sfida e dasmës së vajzës: një shtëpi me patate të ëmbël
? Përgjigjet plot humor të çiftit në ftesën dhe sfidën e dasmës na tregojnë optimizmin, dashurinë për jetën dhe gëzimin në varfërinë e çiftit.
– Metoda e përdorur në këngën popullore është: ekzagjerimi i kombinuar me të folur pompoz, shprehje kundërshtuese.

Vargu 2.

E qeshura në 3 këngët popullore 1, 2 dhe 3 është një e qeshur kritike, duke satirizuar veset e këqija të një pjese të njerëzve të shoqërisë.

– Dallimi në çdo të qeshur

  • Kënga 2: duke përdorur metodën e kundërt midis forcës mashkullore dhe aftësisë për të “përkulur për të mbështetur gjurin, duke mbajtur dy fara susami”.
  • Kënga 3: Përdorimi i metodës së ekzagjerimit dhe kundërshtimit për të tallur njeriun dembel e të pavullnetshëm
  • Kënga 4: Përdorimi i ekzagjerimit për të tallur gratë e pahijshme dhe të pandjeshme në shoqëri

Vargu 3.

Këngët popullore humoristike shpesh përdorin masat e mëposhtme artistike:
– Ekzagjerim, ekzagjerim
– Imazhi i kundërt
– Fjalë ironie, satire

PËRBËRJA E MOBILJEVE, shkurt 2

A. NJOHURI THEMELORE

I. Kënga 1

1. Objekte talljeje
– Kënga popullore është e qeshura vetëpërçmuese e njerëzve të thjeshtë për veten e tyre.
– Kjo buzëqeshje përfaqëson optimizëm. Në varfëri, njerëzit nuk lëkunden, ankohen, por megjithatë e duan jetën me optimizëm. Kjo tregon një dëshirë për të kapërcyer situatën aktuale, një besim të fortë në jetë. E qeshura tregon dashurinë e njerëzve për jetën dhe dëshirën për jetën.

2. Forma e këngës popullore
– Kënga popullore është shkruar në formë gjashtëkëndore, e pasur me rima dhe mund të përdoret për të kënduar.
– Kënga popullore ndahet në dy pjesë: fjalët e djalit dhe fjalët e vajzës.
– Tema e këngës është e orientuar drejt dasmës, konkretisht rekuizitave të dasmës.

3. Arti i zbavitjes
– Ekzagjerim, ekzagjerim: elefantët kryesorë, buallet kryesore, lopët drejtuese, …
– E kundërta: + elefantët e plumbit – frika nga vendi i ndaluar.
+ buall plumbi – frika nga saldimi i gjakut.
+ Lopë plumbi – frika nga tkurrja e tendinit.
+ derr plumbi, pulë – patate e ëmbël
– Si ta zvogëloni: + nga elefanti – bualli – lopa – djali i miut)
+ nga zhardhokët e mëdhenj – zhardhokët e vegjël – zhardhokët e labirintit – nga buzë, zhardhokët (vajza)
+ fjalë që ftojnë fshat – të afërm – fëmijë – derr, pulë.

4. Hapësira e këngëve popullore
– Nga elefanti te miu, patate e ëmbël, nga fshati, fshatari te derri, pula… Kjo nënvlerësim mbulon një hapësirë ​​të madhe.
– Sa më i ngushtë të jetë, aq më shumë qesh lexuesi dhe ndjen më thellë varfërinë e çiftit dhe gëzimin e tyre optimist në varfëri.

Tham Khảo Thêm:  Soạn bài Ngẫu nhiên viết nhân buổi mới về quê (Hồi hương ngẫu thư) (ngắn gọn) – Hạ Tri Chương

5. Përmbajtja e sfidës së martesës së vajzës: “Familja ime sfidon një shtëpi me patate
lang”
Sfida e dasmës dëshmon se vajza e kupton varfërinë e djalit.
Tregoni jetë të shkujdesur, të qetë, dashuroni.
– Një vajzë nuk ka nevojë për një dhuratë luksoze, por kryesisht ka nevojë për zemrën e sinqertë të një djali.
– Nuk ka faj për shkak të varfërisë, si djali dhe vajza janë shumë optimistë, kështu që teksti është i mprehtë dhe i këndshëm.

II. Këngët 2, 3, 4

1. Objekte të tallura në këngët popullore
– Objekte talljeje: djalë, burrë, grua.
– Objektet që tallin nuk janë vetëpërçmuese si në mësimin 1, por objekte që ekzistojnë pavarësisht nga subjektet e poezive.

2. Qëllimi i të qeshurit
– Tallja me zakonet e këqija të njerëzve:
+ I riu ishte aq i dobët sa nuk mbante dot dy fara susami.
+ I shoqi nuk ka vullnet për të përparuar, thjesht rri në cep të kuzhinës.
+ Gruaja ka shumë zakone të këqija: shumë qime në hundë, duke fjetur gjatë ditës, duke ngrënë dhurata, duke qëndruar pis (plehra në kokë).
– Kjo është një formë e të qeshurit kritik midis njerëzve për të shmangur zakonet e këqija që njerëzit janë të prirur.

3. Karakteristikat e të qeshurit në mësimet 2, 3
– Metoda e ekzagjerimit: dy grimca janë aq të fuqishme sa që i riu duhet të punojë shumë për t’i mbajtur.
– Teknika e kontrastit (e kundërta):
+ Përkulje kundër jastëkut – dy fara susami
+ Shkoni përpara dhe mbrapa – uluni në kuzhinë dhe prekni bishtin e maces.

4. Portreti komedi i gruas në këngën dao 4
– Pamja: vrimat e hundës tetëmbëdhjetë grumbuj pendësh.
– Zakonet: gërhitja o…
– Karakteri i keq: ha dhurata.
– Një mënyrë jetese e çrregullt (plehra në kokë).
– Në jetën reale, është e rrallë që një grua të ketë të gjitha zakonet e këqija të mësipërme. Kjo, pra, mjafton për të qenë zbavitëse.

5. Masat artistike për të krijuar të qeshurën në këngët popullore 4
– Masa e zmadhimit: tetëmbëdhjetë vrima të hundës me qime.
Masa e kontrastit: përkundër shumë zakoneve të këqija, burri i saj ende e do atë.
+ Vrimat e hundës me qime – dragonj me mjekër
+ Gërhitja o o… – gërhitja për argëtim në shtëpi.
+ Ose hani dhurata – ndihmoni orizin.
+ Plehra me kashtë – lule aromatike të spërkatura sipër.
– Masat e përsëritura: burri do… burri do….

6. Masat artistike që përdoren shpesh në këngët popullore humoristike
– Detajet, imazhet, … janë shumë tipike.
– Ekzagjerim, kontrast, kontrast…
– Masat e përsëritjes, ngritjes së nivelit, nënvlerësimit, ekzagjerimit.

B. PËRGJIGJE PËR PYETJE, USHTRIME

1. Më trego si ndihesh për sfidën e martesës së vajzës
– Është e qeshura vetëpërçmuese e punëtorëve, duke treguar optimizmin e tyre, duke mos u ndjerë fajtorë për mungesën e jetës.
– Ajo e qeshura u jep forcë për të kapërcyer të gjitha vështirësitë
– Tregoni pakujdesi përballë gjërave materiale.
– Për ata që punojnë dashuria është gjëja më e çmuar, kostumi i dasmës nuk është shumë i rëndësishëm…

2. Mblidhni këngë popullore qesharake që kritikojnë dembelizmin, dembelizmin, fallxhorët etj.
1. Dalja në rrugë me një çmim horizontal
Shko në shtëpi, kërkoji gruas tënde të të pjekë kokën?
2. Burri i saj shkoi në Han dhe u kthye në Ho
Burri im u ul në kuzhinë, duke pjekur misër mbi pantallonat e tij.
3. Të jesh djalë është i denjë për të qenë djalë
Duke ngrënë darkë me gruan e tij përsëri iu lut një tenxhere.

Tham Khảo Thêm:  Hình Nền Điện Thoại Dễ Thương Và Ngộ Nghĩnh

Shihni më shumë artikuj të përgatitur për të studiuar mirë në Letërsinë e klasës 10

– Shkruani Lamtumirën
– Përgatitni ushtrime për të praktikuar shkrimin e paragrafëve autobiografikë

PËRBËRJA E Këngëve të PLOTË, të shkurtra 3.

I. Udhëzime për hartimin e artikujve

Katër këngë popullore mund të renditen në 2 grupe:
– Grupi i të qeshurave spontane: mësimi 1.
– Grupi i të qeshurave satirike, kritika sociale: mësimet 2, 3, 4.

Pyetja 1:
a. Martesa është një ngjarje shumë e rëndësishme dhe domethënëse në jetën e çdo personi. Zakonisht përgatitet me kujdes dhe me kujdes. Megjithatë, ceremonia e martesës dhe sfida e dasmës këtu janë shumë të ndryshme. Në fakt janë dy skena vetë-përçmuese për varfërinë e njerëzve që punojnë.
– Fjalët e djalit: Të martohej me të, djali kishte plane të mëdha. Ai donte të bënte një dasmë madhështore, por për arsye objektive, planet e tij nuk u realizuan.

  • Dëshironi të udhëheqni elefantët -> frikë nga ndalimi kombëtar
  • Dëshironi të udhëheqni buallin -> frikë nga gjaku i tyre
  • Dëshiron të udhëheqë lopët -> ka frikë nga tendinat e familjes së saj.

Nuk është se nuk dëshiron të lulëzojë familjen e nuses me një dhuratë luksoze, por se është i shqetësuar dhe i shqetësuar për shëndetin e tyre. Në fund, ai vendosi:

“Përderisa ka bisha me katër këmbë
Drejtoni miun e trashë, ftoni fshatarët të ftojnë fshatin”

–> Argumenti i djalit është kaq i zgjuar, kaq i zgjuar dhe i bukur.
– Përgjigjja e vajzës ishte gjithashtu… e papërshtatshme. Të sfidosh një dasmë, por të sfidosh një “shtëpi me patate të ëmbël” është e lehtë, por është gjithashtu e ndryshme nga t’ua vështirësosh njerëzve. Por e rëndësishme nuk është në këtë pikë, por që vajza të kuptojë “situatën” e familjes sime dhe tuajën… është e njëjta gjë. Dhe kështu një dasmë me vetëm një “shtëpi me patate të ëmbël” është më se e mjaftueshme.
– Përmes sfidës së dasmës dhe ftesës së dasmës, këtu mund të shohim se fermeri ka nxjerrë në pah varfërinë e tij për të tallur. Ai tingull i drejtohet vetes, por është edhe për t’i lënë ata të harrojnë vuajtjet e tyre dhe të jenë më optimistë, ta duan jetën dhe ta shijojnë më shumë jetën.

b. Kënga ka një zë të mprehtë, humoristik të këndshëm falë elementeve të saj artistike:
– Retorikë e ekzagjeruar: elefantët kryesorë, buallet, lopët, shtëpitë me patate të ëmbla…
– Fjalimi zbritës:
elefant -> buall -> lopë -> miu
zhardhokët e mëdhenj -> zhardhokët e vegjël -> zhardhokët e grumbullit -> kungull i njomë, qiqra.
– Si të thuash të kundërtën, negative:
elefantët plumb / frikë nga vendi i ndaluar
buall plumbi / frika nga gjaku korean
udhëheq lopët / frikë se do të tkurren
derr plumbi, pulë/patate e ëmbël
– Detaje qesharake, ndjellëse:
“Përderisa ka bisha me katër këmbë
Drejtoni miun e trashë, ftoni fshatarët të ftojnë fshatin”

Vargu 2:
Krahasuar me të qeshurën në mësimin 1, e qeshura në mësimet 2, 3 dhe 4 është e qeshura që kritikon, tallet dhe kritikon shoqërinë. Ai fokusohet në zakonet e këqija të një pjese të njerëzve.
– Mësimi 2. Tallja me njeriun e dobët, të padenjë. Kënga popullore duke përdorur metoda të ekzagjeruara dhe të ekzagjeruara së bashku me taktika kundërshtuese krijonte një të qeshur humoristike dhe sarkastike. Gjëja qesharake është se kënga ndërton imazhin e një djali që përpiqet të bëjë më të mirën (duke u ulur në gjunjë) vetëm për të “mbartur dy fara susami”.
– Mësimi 3. Tallje me burra dembelë. Nuk ka morra të mëdha. Kënga popullore përdor metodën e krahasimit, duke ngritur kontrastin mes “burrit tënd” dhe “burrit tim”, duke e bërë njeriun që krahasohet të duket qesharak dhe patetik. Imazhi i një burri që “ulet në kuzhinë dhe prek bishtin e një mace” është tipik për një dembel që mund të ulet vetëm në cep të shtëpisë, duke u kapur pas gruas së tij.
– Mësimi 4 është një këngë që tallet me gratë e ngathëta, mosmirënjohëse. E qeshura e këngëve popullore është ndërtuar edhe një herë kryesisht mbi artin e ekzagjerimit dhe shoqatat e pasura të autorëve popullorë. Pas të qeshurës humoristike, argëtuese, argëtuese, autori popullor dëshiron ende të shprehë një satirë të butë ndaj llojit të gruas mosmirënjohëse – një lloj personi që nuk mungon në shoqëri.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi vòng 1 English Champion lớp 4 có đáp án số 3

Pyetja 3:
Masat artistike përdoren shpesh në këngët popullore humoristike:
Ekzagjerim i ekzagjeruar, të kundërta të kundërta.
Paraqitni personazhin me tipare tipike me vlerë të lartë përgjithësimi.
Përdorni gjuhën e përditshme, por të thellë dhe të thellë.
Ka shumë shoqata unike, të papritura, interesante.

II. Praktikoni
Pyetja 1:

Sfida e martesës së vajzës: “Familja ime guxon të martohet me një familje me patate të ëmbël” është një fjalë sjelljeje e zgjuar dhe inteligjente. Siç u analizua më sipër, vajza jo vetëm që nuk ndihej fajtore, por edhe e kënaqur me varfërinë, shprehu gëzimin dhe kënaqësinë në sfidën e dasmës (edhe sikur të ishte thjesht një përgjigje mashkullore dhe femërore në këngët popullore).
Ajo sfidë dasme është e qeshura spontane e punëtorëve. Ajo nxjerr në pah bukurinë e shpirtit të tyre, optimizmin e tyre të shkujdesur, të pafajshëm dhe jetëdashës edhe në varfëri.

Vargu 2:
Shikoni disa nga këngët humoristike dhe kritike më poshtë:
– Martohuni për të shmangur diellin dhe shiun
Papritur, burri im mori një sy gjumë deri tani.

– Pse e rrah burri i saj?
Shkuarja në treg ruan ende letër kopra dhe oriz.

– Nuk dua ta them me zë të lartë
Dëshironi të shkoni në darkë, asnjë fantazmë nuk fton

– Mos më kritiko se jam i keq,
Sepse prindërit kanë lindur të tillë.
Atij i pëlqen të luajë rrotën e ruletit,
Duajnë lojërat e fatit ose pinë alkool.

– E martuar që në moshën pesëvjeçare
Burri im më kritikoi se nuk flija me mua.

– Sa ujë mjafton në lumë?
Sado burra dhe gra, nuk janë të kënaqur

– Shamani ulet pranë shtratit për të adhuruar
Goja mërmërit dhe prek pjatën e orizit ngjitës.

——–SHKARKONI———

Tam Bran është një mësim i spikatur në javën e 7 të kurrikulës sipas Teksti mësimor i Letërsisë 10, nxënësit duhet të përgatisin mësimin Tam Cam, të lexojnë përmbajtjen paraprakisht dhe t’u përgjigjen pyetjeve në librin shkollor.

Në programin Letërsi prej 10 pjesësh Hartoni ese Përmbledhje e tekstit tregimtar (bazuar në personazhin kryesor) Është një përmbajtje e rëndësishme që duhet t’i kushtoni vëmendje për ta përgatitur paraprakisht.

Mësoni më shumë rreth përmbajtjes së seksionit Përgatitja e mësimit Lexo më shumë: Transporti ujor (kombësia kombëtare) për të studiuar më mirë në Letërsi 10.


Shihni më shumë artikuj të shkëlqyeshëm rreth Literatura Pyetje dhe Përgjigje

Vlerësoni këtë postim

Artikulli Krijo këngë popullore qesharake u shfaq për herë të parë në Cakhia TV

Trên đây là bài viết Soạn bài Ca dao hài hước của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Đề thi học kì 2 môn Sinh học lớp 9 năm 2019-2020 có đáp án – Sở GD&ĐT Quảng Nam

Đề thi học kì 2 môn Sinh học lớp 9 năm 2019 – 2020 có đáp án – Sở GD&ĐT Quảng Nam vừa được Cakhia TVcập nhật….

Đề thi học kì 2 môn Lịch sử lớp 10 năm 2019-2020 có đáp án – Trường THPT Thuận Thành Số 1

Đề thi học kì 2 lớp 10 môn Lịch sử năm học 2019-2020 có đáp án – THPT số 1 1 Thành nói Vừa được Cakhia TVcập…

Đề thi học kì 2 môn Ngữ Văn lớp 11 năm 2019-2020 – Trường THPT Cộng Hiền

Đề thi học kì 2 môn Văn lớp 11 năm 2019-2020 – THPT Cộng Hiền Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời các em tham khảo và tải…

Đề thi học kì 2 môn Tiếng Anh lớp 3 năm 2017-2018 – Trường Tiểu học Canh Thuận

Nhằm giúp các em có thêm nguồn tài liệu hữu ích để ôn thi. Chúng tôi muốn giới thiệu với bạn”Đề thi học kì 2 môn Tiếng…

Mẫu biên bản bàn giao học sinh về sinh hoạt hè tại địa phương 2023

Ví dụ về biên bản nộp học sinh sinh hoạt hè địa phương 2023 5/5 – (106 phiếu) Bài viết Ví dụ về biên bản sinh hoạt…

Đề thi HSG Hóa học 11 năm 2018 – 2019 trường Thuận Thành 2 – Bắc Ninh

Đề thi HSG Hóa lớp 11 năm 2018 – 2019 trường Thuận Thành 2 – Bắc Ninh vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời các em tham khảo…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *