Soạn bài Vào phủ Chúa Trịnh của Lê Hữu Trác

Rate this post

Në mësimin e sotëm, ne do t’i prezantojmë studentët me Shkrimin e mësimit Hyrja në pallatin e Zotit Trinh për të mësuar rreth jetës luksoze në pallatin mbretëror si dhe qëndrimin e autorit kur thirret në shkrimet e shenjta.
Tabela e përmbajtjes së artikullit:
1. Përbërja nr. 1
2. Përbërja nr. 2

PËRGATITJA NË CHAU TRINH PUBLIC, shkurt 1

(Fragment nga Kronika e Thuong Kinh – Kronika e kryeqytetit)
LE HUU TRUC
UDHËZIME PËR ABONIM

Pyetja 1:

* Skena në pallatin mbretëror përshkruhet: nga jashtë në brendësi

  • Pas disa herë, dera është kudo, ka pemë të harlisur, zogjtë cicërijnë, lulet po lulëzojnë, era mban një aromë të zbehtë.
  • Pasi ecën disa qindra hapa, pas disa herë, do t’i vijë dera “Kali është në detyrë”. Në shtyllat dhe balustradat dredha-dredha, stili është i bukur.
  • Nëpër korridorin perëndimor doli një shtëpi e madhe, e gjatë dhe e gjerë. Të gjitha mobiljet në dhomë janë të lyera me bojë ari. Para shembjes dhe në të dyja anët, janë shfaqur tavolina dhe karrige, gjëra të veçanta që njerëzit nuk i kanë parë kurrë më parë.

* Mënyra e jetesës në pallatin mbretëror:

  • Në pallatin e Zotit ka shumë shërbëtorë, në “çaji” janë shtatë a tetë shërbëtorë.
  • Duke parë shefin e Shtabit që po vinte, të gjithë u ngritën në këmbë. Quan Chanh Duong u ul në sediljen e sipërme, poshtë të gjithë u ulën në rregull.
  • Gjatë vaktit: një tabaka e artë, një filxhan argjendi, ushqimi është plot me gjëra të shijshme,…
  • Gjithçka bëhet sipas urdhrave të Shefit të Shtabit

⇒ Skena shumë dinjitoze që tregon autoritetin e qeverisë së Perëndisë

* Pikëpamja dhe qëndrimi i autorit ndaj jetës në pallatin mbretëror:

  • Nëpërmjet komenteve në vepër, autori Le Huu Trac shprehu në mënyrë implicite qëndrimin e tij për luksin dhe mendjelehtësinë në Pallatin e Zotit.
  • Le Huu Trac nuk ishte dakord me mënyrën e jetesës në pallatin e Zotit. Është një mënyrë për të jetuar në luks dhe rehati, por në këmbim është edhe një jetë pa vitalitet dhe liri.

Vargu 2:

Fragmenti ka shumë detaje artistike “të shtrenjta”, duke nxjerrë në pah përmbajtjen aktuale të veprës:

Edhe pse ai nuk mund të takohej drejtpërdrejt me Frymën e Shenjtë, por përmes një perde, Shefi i Shtabit urdhëroi Le Huu Trac të bënte katër sexhde.
– Princi qeshi: ky njeri përkulet mirë!
Në mënyrë të detajuar, autori shkoi në rezidencën e princit për të parë pulsin: “Në errësirë ​​nuk ka fare derë. Duke kaluar pesë ose gjashtë herë kështu …”.
⟹ Fjalët e autorit përshkruajnë shumë natyrshëm jetën luksoze të pallatit të zotit Trinh, pa asnjë ekzagjerim apo ekzagjerim.

Pyetja 3:

Nëpërmjet diagnostikimit dhe trajtimit të Le Huu Trac dhe zhvillimeve gjatë përshkrimit, ne shohim cilësitë e një mjeku të mirë:
– Të jesh mjek me ndërgjegje dhe virtyt.
– Të jesh një mjek me përvojë dhe guximtar me një mendim të fortë.
– Ai përçmoi famën dhe pasurinë, donte një jetë të thjeshtë, të lirë, fisnike…

Pyetja 4:

Suksesi i fragmentit duhet t’i atribuohet stilit jashtëzakonisht unik të të shkruarit të Le Huu Trac.
– Një alternim shumë i natyrshëm i rrëfimit dhe komentimit.
– Kombinimi i përshkrimit të skenës dhe shprehja e mendimeve reale dhe të gjalla.
– Fjalitë me kuptime të thella përmbajnë ironinë e shkrimtarit për luksin e tepruar të pallatit mbretëror.

PËRGATITJA NË PARIMIN KRYESOR, SHKURTËR 2

A. NJOHURI THEMELORE

I. Autor

1. Biografia
– Le Huu Trac (17207–1791), i njohur gjithashtu si Le Huu Huan, alias Hai Thuong Lan Ong, ishte një mjek dhe shkrimtar i famshëm vietnamez në fund të shekullit të 18-të.
– Z. Fshati Lieu Xa, rrethi Duong Hao, rrethi Thuong Hong, qyteti Hai Duong (tani rrethi Yen My, provinca Hung Yen).
– Jo vetëm një mjek i famshëm, Le Huu Trac është edhe mësues i mjekësisë. Ai shkroi libra dhe hapi një shkollë për të përhapur profesionin e mjekësisë në brezat e ardhshëm.

Tham Khảo Thêm:  Top Website học tiếng Anh Online tốt nhất, Hellochao, Duolingo, Topica Native

2. Karriera
– Karriera e Le Huu Trac është mbledhur në grupin e Mjekësisë Tong Tam Linh (Kuptimet Entuziastike në Mjekësi), e përbërë nga 66 vëllime, të përpiluara në gati dyzet vjet dhe të shtypura në tërësi në 1866.
– Kjo është një vepër që në mënyrë kritike dhe krijuese trashëgon shkrimet mjekësore të shumë brezave, vepër që konsiderohet si “enciklopedia mjekësore e shekullit të 18-të.
– Ministria e Mjekësisë, përveç vlerës së shkëlqyer shkencore, ka edhe një vlerë letrare shumë domethënëse, jo vetëm pjesët e poezisë dhe letërsisë në të, por edhe pjesët e shënimeve të pastra shkencore të autorit kanë ende një dridhje. lexuesi si vepra letrare. Ndër to, Kronika është vepra më e shquar. .

II. Vepra “Regjistrimet e Shangait”

1. Rrethanat e lindjes

– Vepra u shkrua në vitin 1782, me rastin e udhëtimit nga Huong Son në Thang Long për të trajtuar babanë dhe djalin e Trinh Sam, vepra përfundoi me Le Huu Trac që u kthye në vendlindjen e tij.
– Kronika e Thuong Kinh u shtyp në 1885 dhe është renditur në fund të librit Y Tong Tam Linh si një shtojcë.

2. Karakteristikat e zhanrit – Është një koleksion kronikash të shkruara me shkronja kineze.
– Kronika është një zhanër shkrimi që regjistron një histori, një ngjarje reale dhe relativisht të plotë.
– Shkruani për të tashmen, shkruani për atë që shihni dhe dëgjoni. Hapësira e artit dhe koha e shenjës është gjithmonë specifike, e lidhur me ngjarjet dhe njerëzit që përmenden.
– Regjistrimet lindin realisht vetëm kur personi që mban stilolapsin paraqet drejtpërdrejt objektin e pasqyruar nga shqisat e tij ose të saj.
Thuong Tinh Ky Ky është një vepër unike shkrimi, kulmi i shkrimit vietnamez mesjetar dhe që shënon një zhvillim të ri në prozën narrative vietnameze mesjetare.

3. Përmbajtja dhe vlerat artistike

a. Përmbajtja kryesore
– Është një tablo e mprehtë e jetës shoqërore të kryeqytetit, veçanërisht e jetës së rrugës Chua nën dinastitë Le – Trinh. Duke ndërtuar skica në formën e skicave, vepra tregon një pamje autentike, plot ngjyra, lirike apo humoristike, dinjitoze apo mendjemprehtë.
– Duke ndërtuar shumë modele të ndryshme njerëzish, vepra ka nxjerrë në pah shembujt tipikë të klasës sunduese me natyrë egoiste dhe të dobët.
– Si një autoportret, na lejon të ndërveprojmë me personin Le Huu Trac, një person i ndershëm, gjithmonë i mënjanuar nga shoqëria e mësipërme, indiferent ndaj famës dhe fitimit dhe përçmon eprorët, por në të njëjtën kohë shumë i sinqertë në dashuri. , me miqtë, me kujtimet e fëmijërisë.

b. Pamja e pallatit të Zotit
– Skenat jashtë: + Kur hyni në pallat, duhet të kaloni nëpër shumë dyer, me “korridore gjarpëruese të njëpasnjëshme”.
+ Në çdo derë ka një portier që raporton emrin e personit që dëshiron të hyjë në pallat dhe ka një roje për të ruajtur. Në ambjentet e pallatit mbretëror është në detyrë një kurvë Hau Ma Quan, rojet e mediave janë të zhurmshme, njerëzit me punë mandarine janë si tezgjah..
– Skena e brendshme: + Brenda pallatit ndodhen shtëpitë e “Great Tang”, “Ross Red”, “Purple Guard” me dyqan buzëkuqësh, hamak shqeme, buzëkuq të lyer me ar dhe mobilje të paparë më parë. .
+ Veglat për të pritur mysafirë dhe për të ngrënë janë tabaka të tëra prej ari dhe argjendi.
+ Në pallatin e brendshëm, princi i kurorës duhet të kalojë pesë ose gjashtë herë brokadë. Rezidenca e princit ka një kartë të artë, një karrige dragua, një dyshek brokadë në karrige, një perde që mbulon oborrin.
– Vetë kjo skenë flet për autoritetin suprem në duart e Zotit dhe mënyrën e jetesës jashtëzakonisht luksoze të Lord Trinh Sam dhe familjes së tij.

Tham Khảo Thêm:  Tiếng Anh cho nhân viên Thu ngân – Bán hàng và Dịch vụ khách hàng

c. Skena të jetës në pallatin e Zotit
– Mënyra e jetesës në pallatin mbretëror tregohet drejtpërdrejt dhe tërthorazi përmes vëzhgimeve dhe shënimeve delikate të autorit.
+ Zoti Trinh ka gjithmonë një konkubinë që pret përreth. Autori nuk pa një zot, por vetëm ndoqi urdhrat e Zotit të dhëna nga Shefi i Shtabit, pasi pa sëmundjen e tij, ai nuk u lejua të fliste me Zotin, por mund të shkruante vetëm një zbulesë që Shefi i Shtabit të ofronte. ndaj Zotit. Brendësia e pallatit ishte aq solemne, sa autorit iu desh të mbante frymën dhe të priste nga larg, duke u mbështjellë me kupa për të parë më parë mach.
+ Kur princi i kurorës u sëmur, ishin shtatë ose tetë mjekë që shërbenin dhe gjithmonë kishte disa shërbëtorë që qëndronin në të dyja anët. Princi ishte vetëm pesë-gjashtë vjeç, por kur hyri për të parë të sëmurët, autorit iu desh të binte në gjunjë katër herë, pasi kontrollonte pulsin, para se të dilte, duhej të bënte katër sexhde. Për të parë trupin e princit të kurorës, duhet të ketë një zyrtar që të kërkojë leje për të zhveshur trupin,

– Fragmenti tregon vëzhgimin, regjistrimin dhe mprehtësinë e autorit, madje edhe detaje të vogla por mbresëlënëse siç është fakti që princi i kurorës, një fëmijë, është ulur në një skeptër të artë për një fëmijë. doktor, një plak u përkul dhe më pas buzëqeshi. dhe dha një kompliment “Ky njeri përkulet mirë”.
Dhoma e princit përshkruhet me shumë përpikëri, duke e bërë lexuesin të ndihet i mbytur. Shkaku i sëmundjes së Trinh Canit nuk kishte nevojë të shpjegohej. Autori i kushton vëmendje edhe detajeve brenda perdes, ku është Fryma e Shenjtë, aty janë mbledhur disa punëtorë. Dritat e dyllit ndriçojnë, nxjerrin në pah ngjyrën e fytyrës dhe këmishën e kuqe. I rrethuar nga lule të ndezura, aromatike.
– Argëtimi dhe shijimi i shtëpisë së zotit ekspozohet para syve të lexuesit pa asnjë koment të mëtejshëm.
– Poezia e autorit dëshmon më tej fuqinë dhe pasurinë e pallatit të zotit: “Ushtarët e njëmijë dyerve mbajnë bronzin rreptësisht / Ky është qielli më luksoz i Jugut. Poema në Thuong Kinh Ky është një tipar unik i Le Huu Trac. Ato ndryshojnë nga poezitë në legjenda në atë që kontribuojnë drejtpërdrejt në shprehjen e emocioneve të autorit.

B. DISKUTIM.

A mund të na tregoni për qëndrimin, gjendjen shpirtërore dhe mendimet e autorit kur “Hyrja në Pallatin e Zotit Trinh”? Çfarë mendimesh ju kujton imazhi i një mjeku?

a) – Përpara skenave të dëshmuara në pallatin e Lordit Trinh, Le Huu Trac nuk e shprehte drejtpërdrejt qëndrimin e tij, por përmes penës së notave të mprehta realiste mund të shihet një pjesë e qëndrimit të shkrimtarit. .
+ Duke dëshmuar me sytë e tij pallatin mbretëror luksoz dhe të shkëlqyer, autori komentoi: “Është e re të shkelësh këtu ose pasuria e mbretërve është vërtet e ndryshme nga njerëzit e zakonshëm”. Në poezi ai shkroi “Ky është qielli më i bukur i jugut”.
+ Kur u ftua për të ngrënë, autori komentoi se “pjata e artë, kupa e argjendtë, ushqimi janë gjëra të shijshme dhe të çuditshme, atëherë unë di shijen e shtëpisë së pasur”.
+ Rruga për në pallatin e brendshëm të princit komentohet si “në errësirë, nuk ka fare portë”. Skena e brendshme gjithashtu përshkruhet në detaje për të përforcuar vëzhgimet e autorit.
+ Duke folur për gjendjen e princit, autori komentoi: “Për shkak se princi ishte në një vend të mbuluar, ai hëngri shumë dhe vishej shumë ngrohtësisht, kështu që organet e brendshme të tij u dobësuan.
– Nëpërmjet disa detajeve të mësipërme, shihet se, pavarësisht lavdërimit të bukurisë dhe konvertimit në pallatin mbretëror, autori tregon indiferentizëm ndaj këtyre hijeshive materiale dhe nuk pajtohet me të jetuarit në një vend tepër të kotë.

Tham Khảo Thêm:  Cường độ dòng điện là gì ? Ký hiệu, công thức, dụng cụ đo, đơn vị đo

– Zhvillimi i humorit të Le Huu Trac gjatë trajtimit të trupit të Trinh C është mjaft i ndërlikuar,
+ Le Huu Trac e kupton sëmundjen e princit të kurorës, bën më shumë diagnoza: bindës dhe ka kurën e duhur, por ka frikë se nuk do të jetë efektive menjëherë, do të përmbahet, përdoret dhe lidhet nga publiciteti. Për të shmangur këtë konfuzion, hap. Mjeku zgjedh kundërmasën e trajtimit të sëmundjes në mënyrë të moderuar, duke e dhënë ilaçin në mënyrë të padëmshme.
+ Por menjëherë, Le Huu Trac mendoi përsëri, nëse do ta bënte këtë, do të kthehej me etikën mjekësore, në kundërshtim me ndërgjegjen e një mjeku të vërtetë dhe duke tradhtuar pritshmëritë e të atit.
Këto dy mendime janë në konflikt me njëri-tjetrin. Në fund fitoi ndërgjegjja e doktorit, karakteri i tij i ndershëm. Le Huu Trac ka lënë mënjanë llogaritjet e tij personale për të përmbushur përgjegjësitë e tij.
– Edhe pse shefi i shtabit hezitoi, shumica e mjekëve në pallatin mbretëror nuk u pajtuan, por Le Huu Trac përsëri ofroi sinqerisht trajtimin e tij dhe mbrojti me vendosmëri mendimin e tij. Kjo tregon guximin dhe talentin e tij mjekësor.

b) Detajet e trajtimit të Le Huu Trac tregojnë se ai është një mjek i mirë me njohuri dhe përvojë të gjerë..
– Përveç talentit është edhe mjek me ndërgjegje dhe virtyt.
– Është një cilësi fisnike e një personi që përçmon famën dhe fisnikërinë. Ndonëse e dëshmoi me sytë e tij joshjen e pasurisë materiale dhe kënaqësisë në dorë, ai mbeti indiferent dhe i palëkundur. Shpirti i Le Huu Trac shikon gjithmonë drejt qiellit të lirë dhe stilit të jetesës së thjeshtë dhe të kursyer në vendlindjen e tij.
– Mendimi kryesor që mbulon të gjithë veprën është qëndrimi “refuzues” i autorit ndaj shoqërisë feudale bashkëkohore.
– Është tipar psikologjik tipik për disa intelektualë me personalitet të asaj kohe. Ata u mërzitën nga rruga e famës, donin të qëndronin larg jetës së papastër dhe ia kthyen shpinën ftesës së klasës feudale për të mbajtur veten të pastër. . – Por në Le Huu Trac, zgjidhja, ndryshe nga disa konfucianistë që u kthyen në fshehje, është të gjesh kënaqësinë në kohën e lirë, të gjesh harresën te vera dhe peizazhet natyrore. Ai dinte të gjente një zgjidhje pozitive: “A nuk është më mirë të bësh mjekësi të mirë sesa të praktikosh budizmin?” (Zemra e titullit Y Tong), dhe guxoi të hiqte dorë nga reputacioni i tij dhe të jetonte mes njerëzve.

——-SHKARKONI———


Kështu që ne sugjeruam Hartoni artikullin Hyrja në pallatin e Zotit Trinh Në mësimin tjetër, studentët përgatiten t’u përgjigjen pyetjeve të teksteve shkollore, Përgatitja e mësimit Nga gjuha e përbashkët në të folurit personal dhe së bashku me Shkrimi i esesë Shkrimi i esesë #1: Koment social për të mësuar më mirë

Shihni më shumë artikuj të shkëlqyeshëm rreth Pyetje dhe përgjigje të letërsisë

Vlerësoni këtë postim

Vlerësoni këtë postim

Trên đây là bài viết Soạn bài Vào phủ Chúa Trịnh của Lê Hữu Trác của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *