Tổng hợp công thức tính vận tốc lớp 5,8,9,10 và 12 đầy đủ 2023

Rate this post

Shpejtësia është një sasi fizike bazë që të gjithë e mësojnë nga klasa e 5. Jo vetëm kaq, ajo përdoret gjerësisht edhe në jetën e përditshme. Por jo të gjithë e kuptojnë se çfarë është shpejtësia? Sa formula ka për shpejtësinë? Formula e llogaritjes së shpejtësisëdistanca, koha si? Cakhia TV/strong> do t’ju ndihmojë të kuptoni më shumë rreth shpejtësisë në mënyrë që ta zbatoni atë si një ushtrim, ta zbatoni atë në punë dhe jetë.

Sintetizoni formulën për llogaritjen e shpejtësisë së klasës 5, 8, 9, 10 dhe 12
Sintetizoni formulën për llogaritjen e shpejtësisë së klasës 5, 8, 9, 10 dhe 12

1. Teoria e shpejtësisë

1.1. Koncepti i shpejtësisë

Shpejtësia është një sasi për të përshkruar se sa e shpejtë ose e ngadaltë është lëvizja. Prandaj, shpejtësia do të përcaktohet në bazë të distancës së përshkuar për njësi të kohës. Kjo sasi do të paraqitet si vektor. Gjatësia e vektorit na tregon se sa e shpejtë ose e ngadaltë është lëvizja. Drejtimi i lëvizjes përkon me drejtimin e vektorit të shfaqur.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi học kì 1 môn Lịch sử 11 năm 2020-2021 có đáp án – Trường THPT Lạc Long Quân

Formula më e lehtë për llogaritjen e shpejtësisë

1.2. Të bëjë dallimin midis shpejtësisë dhe shpejtësisë

Shumë prej jush mund ta kenë keqkuptuar se shpejtësia dhe shpejtësia janë të njëjtat dy sasi. Por në fizikë, ato janë krejtësisht të ndryshme. Prandaj, është e nevojshme t’i dalloni ato për të mos kryer llogaritjet e gabuara. Shpejtësia, një sasi e thjeshtë skalare e përdorur për të përshkruar sa e shpejtë ose e ngadaltë është një lëvizje. Shpejtësia është madhësia e vektorit të shpejtësisë dhe shpejtësia është një sasi e drejtuar.

Me fjalë të thjeshta, shpejtësia përfaqëson distancën e përshkuar nga një objekt në një njësi kohe. Madhësia e shpejtësisë na tregon se sa e shpejtë ose e ngadaltë është lëvizja dhe matet me gjatësinë e distancës së përshkuar për njësi të kohës.

Për të dalluar shumë aspekte më të thella, mund t’i referoheni tabelës më poshtë:

Aspekte për të krahasuar Shpejtësia Shpejtësia
Kuptimi Shpejtësia i referohet distancës së përshkuar nga një objekt në 1 njësi kohe. Shpejtësia i referohet distancës totale të përshkuar nga objekti në njësi të kohës.
Pyetje përcaktuese Sa shpejt po lëviz diçka? Në cilin drejtim lëviz diçka?
sasi Sasia skalare Numri i Vetorit
Tha Shpejtësia e objektit. Pozicioni dhe shpejtësia e objektit.
Raport Ndryshoni distancën Ndryshoni teleportin
Kur objekti kthehet në pozicionin e tij origjinal Vlera nuk do të jetë zero Vlera do të jetë nr
Kur objekti lëviz Shpejtësia e një objekti në lëvizje nuk mund të jetë kurrë një vlerë negative. Vlera e shpejtësisë së një objekti në lëvizje mund të jetë negative, pozitive ose zero.

2.Formula për llogaritjen e shpejtësisë, distancës dhe kohës

Në lëvizje drejtvizore uniforme, shpejtësia do të llogaritet me formulën: v= S/t.

Aty:

Tham Khảo Thêm:  Giải bài 1, 2, 3, 4, 5 trang 11 Sách giáo khoa Hóa học 10 Nâng cao

+ V: është shpejtësia

+ S: është distanca e përshkuar nga objekti

+ t: Koha për të udhëtuar të gjithë distancën.

Duke aplikuar nga formula për llogaritjen e shpejtësisë, ne mund të llogarisim lehtësisht 2 sasi të distancës dhe kohës.

+ Formula e distancës: duke ditur shpejtësinë dhe kohën, ne kemi formulën për të llogaritur distancën: S= v.t

+ Formula e llogaritjes së kohës kur dimë shpejtësinë, distancën që kemi: t = S/v.

Kjo është formula bazë që mësojmë nga programi matematikë e klasës së 5-të.

2.1 Njësia e shpejtësisë

Njësia e shpejtësisë do të varet nga njësia e distancës dhe kohës. Në sistemin e matjes SI, kemi distancën e matur në metra, kohën e matur në sekonda (s). Pra, do të kemi njësia e shpejtësisë është metër/sekondë (m/s).

Përveç kësaj, shpejtësia ka njësi të tjera si km/h. Prandaj, përpara se të zgjidhim problemet që përfshijnë shpejtësinë, duhet të shohim nëse njësitë e kohës dhe distancës janë në të njëjtat njësi.

Shënim: Duhet të keni parasysh se si të ndërroni njësitë si më poshtë në mënyrë që të mos keni nevojë të llogaritni shumë gjatë provës: 1m/s= 3.6 km/h; 1m/s= 3.6 km/h

2.2 Formula për shpejtësinë mesatare

Shpejtësia mesatare është vetëm një sasi konvencionale, të cilën ne e krijojmë vetë për ta bërë më të lehtë studimin e një lëvizjeje. Gjatë gjithë distancës, objekti mund të mos lëvizë gjithmonë me një shpejtësi të barabartë me shpejtësinë mesatare.

Nëse një objekt lëviz me një shpejtësi të ndryshueshme, shpejtësia mesatare përcaktohet nga raporti i distancës totale të përshkuar me kohën totale. Kjo është njohuri e rëndësishme që nxënësit në klasat 8, 10 duhet të mbajnë mend:

SHOKATe mesme = Distanca totale (s) / koha totale

Tham Khảo Thêm:  Đề thi học kì 2 lớp 9 môn Ngữ văn Phòng GD&ĐT quận Hoàng Mai năm học 2019 – 2020

5/5 – (132 vota)

5/5 – (132 vota)

Trên đây là bài viết Tổng hợp công thức tính vận tốc lớp 5,8,9,10 và 12 đầy đủ 2023 của Cà khịa TV web site tổng hợp link xem trực tiếp bóng đá hàng đầu Việt Nam hiện nay.

Related Posts

Củng cố văn Tự sự

A. MỤC TIÊU: HS củng cố kiến ​​thức về văn tự sự, làm bài tập củng cố kiến ​​thức. 5/5 – (88 phiếu bầu) Bài Tổng hợp…

Đề kiểm tra học kì 1 môn Công nghệ lớp 8 năm học 2015 – 2016 trường THCS Minh Tân, Bình Dương

Mục lục Công Nghệ Lớp 8 Kiểm Tra Học Kỳ 1 Đáp án đề thi học kì I Công nghệ lớp 8 Công Nghệ Lớp 8 Kiểm…

Đề thi chọn HSG cấp tỉnh lớp 12 môn Văn Sở GD&ĐT Sơn La năm 2020 – 2021

Mục lục 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh giỏi Sở GD&ĐT Sơn La 2021 Ngữ văn lớp 12 Đề thi chọn học sinh…

Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên chương, tên các phần trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân Pháp của Nguyễn Ái Quốc)

chủ đề: Viết đoạn văn nêu nhận xét về cách đặt tên các chương, mục trong văn bản Thuế máu (trích Bản án chế độ thực dân…

Lập dàn ý “Phân tích bài thơ hầu trời” chi tiết và ngắn gọn

Mục lục Đề bài: Lập dàn ý chi tiết và ngắn gọn của bài “Phân tích bài thơ Lên Trời” Đề bài: Lập dàn ý chi tiết…

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 năm 2017-2018 môn tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216

Đề kiểm tra 1 tiết lần 2 2017-2018 Tiếng Anh lớp 12 – THPT Bắc Trà My – Mã đề 216 Vừa được Cakhia TVcập nhật. Mời…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *